Nyíregyháza hírei

2014.11.27. 18:23

Új épület a kórház lelkének

Nyíregyháza - Tizenegy hónap múlva átadják a Sürgősségi Betegellátó Centrum új épületét a szabolcsi megyeszékhelyen.

Nyíregyháza - Tizenegy hónap múlva átadják a Sürgősségi Betegellátó Centrum új épületét a szabolcsi megyeszékhelyen.

A kirakó összeállt. – Az európai uniós fejlesztési portfóliónk utolsó puzzle-darabja is a helyére került azzal, hogy a kormány még novemberben úgy döntött: a sürgősségi centrum fejlesztéséhez plusz támogatást ad – jelentette be szerdán Mangol Csilla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Az új centrum építésére még 2010-ben nyertek több mint 688 millió forintot, azonban – akárcsak a Tömbkórház-beruházás esetében – itt is komoly nehézségekkel találta magát szembe az intézmény új menedzsmentje.

– Egyértelművé vált, pluszforrás nélkül, az eredeti támogatási összegből nem építhető meg a centrum. A kormány 454 millió forintos többlettámogatása lehetővé teszi, hogy több mint egymilliárd forintból egy régi álom váljon valóra, s jövő év október végére elkészülhessen az új, 1473 négyzetméteres, korszerű műszerekkel felszerelt, nyolc mentőbeállóval és helikopterleszálló-pályával is (ez a Tömbkórház gyermekcentrumának tetején lesz) rendelkező épület, amely a legmagasabb szintű sürgősségi ellátásnak méltó környezetet teremt – fogalmazott a főigazgató.

– Ünnep van! – mosolyodott el dr. Domokos Gabriella, amikor belépett a főigazgatói tárgyalóba. Aki járt már a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában (SBC) az pontosan tudja, hogy az osztályvezető főorvos öröme miért olyan nagy, amikor arról van szó, hogy elkezdődött, és jövő év októberére elkészülhet az új, modern központjuk, ahol fogadhatják és gyógyíthatják a betegeket.

Évente csaknem 40 ezer beteget lát el az SBC, ami az egyik legnagyobb betegforgalomnak számít az országban. Az egészségügyi ellátórendszer legfontosabb elemének számító új sürgősségi centrum megvalósulásával a térség mintegy 600 ezer lakosának az egészségügyi ellátása javulhat jelentős mértékben.

– Az új centrum már az egykapus kórházmodell alapján épül, ami egy európai szintű egészségügyi intézménynek a meghatározó eleme – említett részleteket az osztályvezető főorvos, aki hazánk egyetlen olyan sürgősségi osztályát vezeti, ahol a 14 orvosból 10 sürgősségi szakorvos. A legmagasabb progresszivitási szintű nyíregyházi SBC-n jól képzett Triage-csapat fogadja majd a beteget, és ők osztályozzák, azaz határozzák meg, hogy hová kell mennie a páciensnek, ahol a leggyorsabban a megfelelő szakorvosi ellátást megkapja.

Kinőtték az épületet is

– Az ágy melletti labordiagnosztika feltételei már adottak, és a fejlesztési program keretében megérkezett a nagy teljesítményű kardiológiai ultrahang is – mondta a tervekről dr. Domokos Gabriella. – A célunk az, hogy az ágy melletti teljes ultrahang-­diagnosztika megvalósuljon, ami azt jelenti: a beteghez megy az orvos és a műszer is.

– Nemcsak az egyik legnagyobb forgalmú, hanem a legrégebbi és legnagyobb hagyományokkal rendelkező sürgősségi osztály a miénk – idézte fel a múltat dr. Adorján Gusztáv, a kórház főigazgató-helyettese –, hiszen az országban elsőként, 1982-ben itt alakult meg a sürgősségi betegellátó osztály.

– Kinőttük önmagunkat! A jelenlegi épület sem szakmailag, sem infrastruktúrájában nem felel meg annak magas színvonalnak, amelyet az SBC képvisel. A sürgősségi ellátás a gyorsaságról szól, arról, hogy a hozzánk érkező beteg a lehető leghamarabb orvosi segítséget kapjon – tette hozzá Adorján Gusztáv –, ezt segíti majd, hogy a most még több helyen lévő diagnosztikai rendszer egy épületegységbe kerül, az egykapus betegfelvétellel pedig értékes időt nyerünk a gyógyítás megkezdéséhez.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!