Nyíregyháza hírei

2014.12.21. 12:50

A közszolgák hűséges támogatója évek óta

Nyíregyháza - A Kelet arcképcsarnoka: Timkó József, a közalkalmazottak megyei titkára.

Nyíregyháza - A Kelet arcképcsarnoka: Timkó József, a közalkalmazottak megyei titkára.

„...Több megyei és regionális rendezvényen kifejtették a szakszervezet képviselői, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók (MKKSZ) rendkívül érdekeltek abban, hogy sikeres legyen a kormányzás, és színvonalas a közszolgáltatás...” Ez a megállapítás az idén nyáron hangzott el, amikor a szervezet első számú vezetői megyénkben ismerkedtek az ágazati szakszervezet munkájával.

Mindezt az a Timkó József idézi fel, aki a szomszédos Borsod megye kis falujában, Alsóregmecen született, egy raktárosként dolgozó apa középső gyermekeként. A szülei azt szerették volna, ha elektrotechnikus lesz, ezért is íratták be fiukat a miskolci szakirányú középiskolába, ott szerzett érettségit, de figyelme már akkor a közéletre irányult. Miskolci lapok lelkes tudósítója volt, majd’ másfél évig ízlelgette az ő igazi életútját, s közben besorozták Nyírtelekre katonának.

– Leszerelés után a nyíregyházi járási hivatalba kerestek egy agilis fiatalembert, rám esett a választás. Itt kezdtem igazán megérezni, milyen nagyszerű dolog az embereken, az ügyfeleken segíteni. Négy év után talán éppen ezért javasoltak a közalkalmazottak szakszervezetéhez szervező titkárnak idén 36 éve, s 1986-ban a titkári funkcióra is érdemesnek tartottak, megválasztottak. Akkor szinte valamennyi közalkalmazottat ez a szakszervezet tömörítette magába, később aztán közel harminc ágazatra osztódott. Ám ma sem unatkozik az MKKSZ, hiszen tagjai között találni az önkormányzatok, a kormányhivatalok, a szakági szervezetek, a szociális terület, a gyermekintézmények dolgozóit, akik között a szervezett dolgozók száma kétezerre tehető.

Felelősségteljes munka

– A mi megyénkben dolgozó közalkalmazottak sokszor napi tíz órán át végzik munkájukat, de megesik, hogy gyakorta haza is viszik az aktákat, nehogy lekéssék az ügyek határidejét. Vagy van olyan szociális intézményünk, ahol éjszaka 80–90 idősebb, beteg emberre csupán 1-2 gondozó jut. S ha ehhez hozzászámítjuk, hogy az ilyen felelősségteljes munkáért a gondozó havi 60–70 ezer forintot kap, akkor teljesen más a kép.

Szóba hozzuk, hogy – szerinte – jót tett a közügyek intézésének a járások visszaállítása, a kormányhivatalok nyitása, mert közelebb került a lakosokhoz az ügyintézés. Csakhogy az is igaz: ezekbe a hivatalokba az igazgatáshoz értő embereket máshonnan irányították át, így még több lett a maradók munkája.

– A mi szakszervezetünk is hallatja a szavát. Megyénk képviselői is jelen voltak a „Lyukas a cipőnk” elnevezésű demonstráción az NGM előtt. Vagy Mikulás alkalmával „Tele a puttony” címmel emeltük fel szavunkat a béremelésért, az életpályamodell kidolgozásáért a közszolgálatban.

– A tisztesség úgy kívánja, hogy ne hallgassuk el: a mi megyénkben jó a kapcsolat az állami vezetők és közöttünk. Szinte minden fontosabb döntésnél jelen van a szakszervezet. Segítenek, ha az általam alapított Közalkalmazottak és Köztisztviselők Egymásért mozgalomban sok a teendő, mint volt ez például a pusztító vihar idején Nyírbogdányban. Mozgalmunk rendezvényeinek bevételét beteg gyermekek és idős emberek gyógyítására fordítjuk.

Az idén tartották 40. házassági évfordulójukat Rózsa Máriával, két jogász lányuk és négy unokájuk társaságában. Timkó Józsefnek számos kitüntetése van, a legbüszkébb a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztre. Három hobbit említ: kert, színház, szauna.

Angyal Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!