Nyíregyháza hírei

2014.12.28. 12:36

Aki csak a mesében létezett

Nyíregyháza - Csajkovszkij világhírű alkotása a nyíregyházi közönséget is meghódította.

Nyíregyháza - Csajkovszkij világhírű alkotása a nyíregyházi közönséget is meghódította.

A publikum lelkesen ünnepelte a Kiev City Balett művészeit, akik telt ház előtt játszották A hattyúk tavát.

A nézők a közismert darab minden jelenetét nyílt színi tapssal jutalmazták. Csajkovszkij 1877-ben bemutatott, varázslatos muzsikája ma is magával ragadta a közönséget. Vladimir Begicsev és Vaszilij Gelcer (régi orosz népmese nyomán írott) szövegkönyve képezte a táncjáték alaptörténetét. A komponista első balettje rezignációjával – egyes kritikusai szerint – kifejezte saját kora, II. Sándor cár uralkodása idejének világérzését is.

Lélekemelő dallamok

A hattyúk tava azonban nemcsak lírai hangulatokban gazdag, hanem képes drámai események közvetítésére is. Nagy létszámú zenekara, izgalmas hangszereket (hárfa, kornett, timpani, kasztanyetta, haragjáték) alkalmazó technikája, romantikus ereje megkapó ma is. A Kiev City Balett december 22-ei előadása kihasználta a Nyíregyházi Főiskola Kodály-termének adottságait: a hatalmas színpad kedvezett az előadóknak. A produkció mintegy negyven táncosa, a főszereplők virtuozitása, a história bája és a zene lélekemelő dallamvilága igazi karácsonyi ajándék volt!

Az örök szépségszomj

Csajkovszkij vonzódott a meséhez: benne látta a szépség, az igazság győzelmének lehetőségét. Művének a koreográfia szempontjából legemlékezetesebb jelenete a második felvonás 32 forgást jelentő fouetté en tournant-ja, amely minden idők Odiliái számára igazi kihívást jelent. A Kiev City Balett káprázatosan oldotta meg a legnehezebb pillanatokat is: akik látták őket, olyan élménnyel térhettek haza, amely csak ritkán adatik meg. A Kodály-teremben a csaknem száznegyven éve született zene az ember örök szépségszomjáról és örök boldogságkereséséről beszélt. A komponista az ősbemutató után még 16 évet élt. Ő nem lelte meg azt, amit hőse, a Herceg megtalált. Odette csak a mesében létezett…

Karádi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!