Nyíregyháza hírei

2014.12.30. 12:41

Újabb „csontvázat” találtak az önkormányzat szekrényében

Nyíregyháza - Egymilliárd forintos mentőövet dobott a kormány a kötvényfinanszírozási gonddal küzdő Nyíregyházának.

Nyíregyháza - Egymilliárd forintos mentőövet dobott a kormány a kötvényfinanszírozási gonddal küzdő Nyíregyházának.

A novemberi és decemberi közgyűlésen is napirendre került a nyíregyházi „kötvény-ügy”, amelynek története 10 évre nyúlik vissza. A város polgármestere a miniszterelnökhöz fordult segítségért annak érdekében, hogy a 2015 első napjaiban, a fizetési határidő lejártakor a hitelező pénzintézet ne érvényesítse azonnali inkasszó jogát az adósságrendezés érdekében.

– A kötvényt a korábbi városvezetés idejében, még 2005-ben bocsátották ki 10 éves, egyszeri lejáratra, ráadásul devizában, 2015 januári lejárattal. Mivel nem az önkormányzat, hanem a Sóstó Gyógyfürdők Zrt. bocsátotta ki, lehetetlen volt bevonni az adósságkonszolidációba – mesélte keddi sajtótájékoztatóján dr. Kovács Ferenc polgármester, majd így folytatta: – Az önkormányzat szekrényéből egy évtized múltán előkerült újabb csontváz egyben állatorvosi ló is. ügy egyik érdekessége, hogy a város – érthetetlen okból – 2008-ban önként készfizető kezességet vállalt, ezzel saját nyakába vette az anyagi terhet. A másik megmagyarázhatatlan furcsaság, hogy 2005-ben 10 évre szóló tanácsadói szerződést kötöttek egy betéti társasággal évi 2 millió forint plusz áfáért. A szakmai tanácsok a jelek szerint elmaradtak, hiszen a fizetési kötelezettség „holtidőre” esett, amikor a városnak nem keletkezett adóbevétele, a deviza árfolyamvesztesége pedig önmagában mintegy 700 millió forintra rúgott! Elgondolkodtató az is, hogy a tanácsadó cégnek 2008-ban előre kifizették a 2015-ig járó díjazását, majd nem sokkal később a bt. „eltűnt” – eladták, majd felszámolták –, így a büntetőjogi felelősségre vonása ellehetetlenült.

Időben érkezett a kormányzati segítség

Dr. Kovács Ferenc elmondta: 2010-ben hatalmas adósságteherrel nézett szembe az új városvezetés, mai árfolyamon számolva mintegy 2,4 milliárd forintos mínusszal! A szigorú és következetes pénzügyi gazdálkodásnak köszönhetően 850 millió forintot sikerült kigazdálkodni adósságrendezésre, ám így is fennállt annak a veszélye, hogy 2015 év elején a banki megállapodás alapján a pénzintézet azonnali inkasszóval él, és „viszi a pénzt”. – Félő volt, hogy megáll a fejlődés Nyíregyházán, hiszen nem maradt volna önerőnk a saját erős beruházásokra, mindent felemésztett volna az adósságrendezés. A miniszerelnökhöz fordultam segítségért, akinek közbenjárására a kormány 1 milliárd forintos támogatást szavazott meg a 23-ai ülésen a szabolcsi megyeszékhelynek. E forrás, a város megtakarítása és némi folyószámlahitel segítségével már képesek leszünk a kötvény finanszírozására, és a jövőben is biztosítani tudjuk a város fejlődését, legyen szó intézményfelújításokról, járdák, utak építéséről, közvilágítás-fejlesztésről, a külterületek felzárkóztatásáról.

A városvezető hozzátette: a kötvényt annak idején Sóstó fejlesztésére vették fel, ám az akkori önkormányzat valójában felélte a pénz nagy részét. Ami maradt belőle, azt új városvezetés 2010-ben az 1,2 milliárdos fürdőfejlesztésre fordította.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!