Nyíregyháza hírei

2015.01.29. 11:13

Egér- és különutak, bekerülési stratégiák

Ha megingathatatlanul eldőlt az érettségi utáni továbbtanulás ügye, nem feltétlen kell megálljt szabjon ennek a sikertelen felvételi. A felnőttoktatásba ugyanis pótfelvételivel, keresztféléves képzésen keresztül is be lehet kerülni, ami nemcsak az életpályáról halovány fogalmakkal nem rendelkező halogatók taktikája lehet. Előfordulhat olyan élethelyzet is, mely megszabja, melyik képzési forma elérhető a jelentkezőnek, és speciális igények is meghatározhatják a tanulási irányvonalat.

Ha megingathatatlanul eldőlt az érettségi utáni továbbtanulás ügye, nem feltétlen kell megálljt szabjon ennek a sikertelen felvételi. A felnőttoktatásba ugyanis pótfelvételivel, keresztféléves képzésen keresztül is be lehet kerülni, ami nemcsak az életpályáról halovány fogalmakkal nem rendelkező halogatók taktikája lehet. Előfordulhat olyan élethelyzet is, mely megszabja, melyik képzési forma elérhető a jelentkezőnek, és speciális igények is meghatározhatják a tanulási irányvonalat.

A tájékozódáshoz annyit érdemes tudni, hogy a magyar felsőoktatási rendszer három fő lépcsőfokból áll: az alap, a mester és doktori képzésből. Ezek kiegészítője az osztatlan mesterképzés, a felsőoktatási szakképzés, valamint a szakirányú továbbképzés. Mindenütt feltétel az érettségi megléte, azonban nem mindenütt elegendő a jelentkezéshez.

Felvételizni kétszer lehet egy évben; ilyenkor a szeptemberben induló képzésekre jelentkeznek a fiatalok, év végén, október-novemberben pedig a keresztféléves, februárban induló képzésekre. A február 15-ig jelentkezők várhatóan tavasszal felvételiznek, ezután - augusztus elején, az oktatásért felelős miniszter döntése alapján – pótfelvételit hirdethetnek. Azok jelentkezésére számítanak, akik jelentkeztek az általános eljárás során, de nem vették fel őket, vagy nem adtak be jelentkezést egyetlen felsőoktatási intézmény által meghirdetett, szeptemberben indított képzésre sem. Akiket a pótfelvételi során felvesznek, szintén szeptemberben kezdhetik meg tanulmányaikat. A pótfelvételiben már csak egyetlen helyre lehet jelentkezni.

Az esti, rész- és mesterképzések, felsőoktatási szakképzések, doktori képzések jelentkezési feltételeit, határidejét és módját legtöbbször képző intézmények határozzák meg.

Mennyit ér az OKJ?

Keresztféléves, esti és levelező képzésre felnőttoktatási szakképzésben is lehet jelentkezni. Ezek közül az OKJ-s képzések egységes szakmai és vizsgakövetelményeken alapuló, az utóbbi években a keresletre is figyelő Országos Képzési (szakma)Jegyzék lehetőségét jelentik - ezekről bővebb információ a www.nive.hu weboldalon található.

Ha valaki nem múlt még el 21 éves, úgy ingyenes, azon felül költségtérítéses képzésre jelentkezhet. A tandíj mentesség mellett a képző intézmény regisztrációs díjat, tankönyv-előleget, az oktatáson felüli extrákhoz, vagy a vizsgákhoz képzési díj kiegészítést kérhet, ezekre érdemes a jelentkezés előtt rákérdezni.

A felnőttoktatási szakképzés, az OKJ képzés, átképzés mellett általában azok döntenek, akiknek nincs munkája, de szeretnének, esetleg akik szükségesnek érzik, vagy akikkel szükségesnek éreztetik a meglévő tudásuk fejlesztését ahhoz, hogy munkakörüket megtartsák, állásukban maradjanak.

A hazai felnőttoktatási rendszer szerteágazó kínálatával elméletileg a munkaerő-piaci kereslethez és az egyéni szükségletekhez való rugalmas alkalmazkodást hivatott szolgálni. Mégsem túl régen készülnek rendszeres vizsgálatok arról, mire mennek OKJ-s bizonyítványukkal az érintettek a munkaerőpiacon?

Egy 2008-2010 között végzett szakképzés vizsgálat tanulságai most is érvényesnek látszanak. Az egyik sommázat, hogy ha valóban elhelyezkedési céllal vállalunk szakképzést, érdemes alapos vizsgálat alá vetni az aktuális munkaadói keresletet, és aszerint választani szakmát.

A magunk részéről mindössze annyit nyerhetünk, hogy olyan képességek megszerzésére fókuszálunk, melyek egyedi élethelyzetüknek és adottságainknak megfelelő tudást adnak, amelyekkel újra meg újra biztosítani tudjuk később érvényesülésünket. Ilyenek például a fokozott és rugalmas alkalmazkodókészség, bizonyos informatikai, idegen nyelvi és korszerű szakmai kompetenciák megléte. A munkáltatóknak azonban az a fontos, hogy gyakorlattal rendelkezzünk, s hogy magas színvonalon, rutinnal tudjuk azonnal alkalmazni szakmánkat. A legjobb és leggyakorlatiasabb képzőhelyek kinyomozásában támpont lehet, ha a képző intézmény hiteles, meggyőző elhelyezkedési arányszámokkal bír a meghirdetett képzéseit illetően. Változhatnak a rangsorok régiónként és megyénként is, úgyhogy egyáltalán nem mindegy hol képzeljük el a jövőnket, megélhetésünket, és mi az a kínálat, ami elérhető a szakképzésünket illetően.

herczku

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!