Nyíregyháza hírei

2015.01.20. 11:43

"Igen" az alkotói szabadságra

Nyíregyháza - A Nyíregyházán élő képzőművészek aktív kapcsolatot szeretnének az önkormányzattal.

Nyíregyháza - A Nyíregyházán élő képzőművészek aktív kapcsolatot szeretnének az önkormányzattal.

Bár a természet alszik, a művészélet nagyon is eleven Nyíregyházán: szervezkednek, összefognak a városban élő képzőművészek, hogy élő és aktív kapcsolatot alakíthassanak ki az önkormányzattal. Előzményként mindebben fontos szerepet játszott az a novemberben megrendezett kiállítás, amelyen néhány alkotást nem lehetett bemutatni a tárlatot szervezők cenzúrája miatt. Az alkotói szabadság védelme kovácsolja most egybe az ifjabb és az idősebb képzőművészeket.

Alkotói műhely

– A közelmúltban arról hallottunk, hogy Nyíregyházán alakulni fog egy művészeti tanács. Örömmel fogadnánk, hiszen valamennyien úgy gondoljuk, hogy a város vezetésével jó lenne kialakítani egy rövid-, közép és hosszú távú stratégiát a képzőművészeti élet színvonalas működése érdekében – mondta el lapunk érdeklődésére a megyeszékhely képzőművészeinek nevében Endresz Ágnes látványtervező és Németh Erika szobrászművész. – Ez a tanács szakmai mentorként elősegíthetné Nyíregyháza bekapcsolását a hazai és a nemzetközi képzőművészeti élet vérkeringésébe, képviselné és védené a művészi érdekeket és értékeket, tanácsokkal segítené a városi kiállítóterek éves programjának összeállítását. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen tanács segíthetne majd abban is, hogy a művészek kedvezményesen bérelhessenek műtermet. Sokan vannak ugyanis olyanok közöttünk, akik a lakásukban a konyhaasztalon dolgoznak. Talán sikerül a várossal közösen egy üresen álló önkormányzati épületben kialakítani egy alkotói műhelyt.

Kezdeményezés – alulról

A képzőművészek elképezéseivel hétfő délelőtt megismerkedett dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere is.

– Természetesen először is azt tisztáztam a képzőművészek küldöttségének két tagjával, hogy téves az az információ, hogy az önkormányzat felülről létrehoz egy művészeti tanácsot. A város vezetése nem akar beleszólni a művészek munkájába, tiszteletben tartjuk az alkotói szabadságot – tájékoztatta lapunkat dr. Ulrich Attila. – Ugyanakkor örömmel fogadunk minden alulról jövő civil kezdeményezést, a település csak profitálhat belőle, ha egy társadalmi réteg erős és egységes.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2015. január 20-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!