Nyíregyháza hírei

2015.01.01. 12:37

Minden nap embereket hoz vissza a halál közeléből

Nyíregyháza - A Kelet arcképcsarnoka: Dr. Sánta János kardiológus főorvos. Az első Szabolcs megyei orvos volt, aki a szívkatéterezést elkezdte tanulni.

Nyíregyháza - A Kelet arcképcsarnoka: Dr. Sánta János kardiológus főorvos. Az első Szabolcs megyei orvos volt, aki a szívkatéterezést elkezdte tanulni.

– Én a mentőautónak, a rohamkocsinak mindig azon végén vagyok, ahol kiemelik a halál közelében lévő beteget, hogy mielőbb stabilizáljuk az intenzív részlegünkön, s azután hozzálássunk a szükséges műtéthez. Ezzel indítja beszélgetésünket dr. Sánta János, a Jósa András Oktatókórház kardiológus főorvosa, aki az intenzív részleg munkáját irányítja.

Állatorvos édesapja Bujon praktizált, amikor János 1961 októberében világra jött a kemecsei szülőotthonban. Középiskolába már Nyíregyházán járt, az országosan elismert Krúdy Gyula Gimnáziumba, ahol akkortájt nem volt ritka, hogy a biológia tagozatos 30 fős osztályból több mint húszan orvosi egyetemre nyertek felvételt. A fiatal Sánta Jánost 1980-ban első nekifutásra felvették az orvosira, és „csont nélkül végzett”, egyetlen utóvizsgája sem volt. Húga gyógyszerészként dolgozik Budapesten.

– Nagyon hálás vagyok dr. Szegedi János főorvosnak, aki nem sokkal avatásom után felvett az 1-es belgyógyászati osztályra a nyíregyházi megyei kórházban, itt remek indíttatást kaptam a gyakorlati munkához, s öt éven át belgyógyászként gyarapíthattam ismereteimet – mondja a kezdetekről.

Új ismeretek

Majd’ két évig kardiológusként is küzdött a betegekért a Sóstói úti 3-as belgyógyászati osztályon, és amikor a két kardiológiai részleget egyesítették, prof. Polgár Péter osztályvezető Sánta Jánosra bízta a kardiológiai osztály szubintenzív-őrző részlegének irányítását, ahol ma is vigyázza a súlyos betegeket.

Közben kis számvetést készítünk: no nem az ellátott és megmentett betegekről, mert ők nagyon sokan vannak, hanem a főorvosról. Huszonöt éves volt, amikor orvossá avatták és átlépte a megyei kórház bejáratát, immár 28 éve teljesíti a rábízott nehéz feladatot sokak megelégedésére. Ehhez hozzáteszi: néhány éve sokat áldoztak a szívgyógyászok munkakörülményeinek javítására, az egész országot lefedték szívkatéteres laborokkal, a mi megyénkben ez itt van az oktatókórházban, ahová éjjel-nappal, maximum két órán belül beszállítanak minden katéterezésre szoruló beteget.

– Annak idején szükségét éreztem az új ismeretek elsajátításának, én voltam az első szabolcsi orvos, aki katéterezést kezdett tanulni. Nem maradtam magamra, sokat tanultam dr. Kőszegi Zsolt laborvezető főorvostól, akinek szintén köszönettel tartozom – fogalmaz a főorvos.

Szilveszteri készenlét

Megtudom közben, hogy a szubintenzív-őrzőben fogadják a súlyos szívritmus­zavarokkal küzdőket, az újraélesztésre szorulókat, ezekhez minden szükséges eszközzel rendelkeznek, akárcsak a katéterezéshez. A Jósa András Oktatókórház e tekintetben állja a versenyt bármely világváros hasonló intézményével. Sánta főorvos, az orvosi titoktartás miatt névtelenül említi: volt már rá példa, hogy több ezer kilométerre lett szívbeteg egy szabolcsi ember, aki ragaszkodott a nyíregyházi kórházhoz. A legközelebbi repülővel hazaszállították, és ők sikeres műtétet hajtottak végre rajta. Számos hasonló élménye van, mint ahogy a magánéletében is megélhetett boldog napokat, fájdalmas órákat. Felesége, aki két fiú gyermekkel ajándékozta meg őt, s aki gyermekorvos volt, gyógyíthatatlan betegségben, fiatalon elhunyt. Szintén elveszítette édesapját. Ekkor az ő drága édesanyja, fáradtságot nem ismerve gondoskodott a két gyerek neveléséről, őróla is, ha a szükség úgy hozta.

A fiúk már felnőttek, egyetemet végeztek, informatikusok a fővárosban. Sánta doktor időközben sportorvosi diplomát is szerzett, tagja a Szpari egészségügyi stábjának. Maga is még mindig kergeti a labdát, akárcsak gimnazista korában. Innen a sportos külleme, s a sok munka sem viseli meg túlságosan; szilveszter éjjel is készenlétes lesz.

- Angyal Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!