Nyíregyháza hírei

2015.01.06. 09:42

Mindenki seperjen a saját háza táján!

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyei települések felkészültek a télre, sehol nem okozott fennakadást a hó és a jég. Nem a bírság kiszabása a cél, hanem a biztonság megteremtése.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyei települések felkészültek a télre, sehol nem okozott fennakadást a hó és a jég. Nem a bírság kiszabása a cél, hanem a biztonság megteremtése.A havazás, a hófúvás és az éjszakai fagyok után sok családi ház, közintézmény és társasház előtt találkozhatunk balesetveszélyes, csúszós hótakaróval. Felmerül a kérdés: kinek kell gondoskodnia ilyen esetben a havas, jeges járdák letakarításáról, a biztonságos gyalogos (és kerékpáros) forgalom biztosításáról?

A helyi közutak és közterületek fenntartásáról az önkormányzatok gondoskodnak, ugyanakkor a képviselő-testület a legtöbb településen kötelezi az ingatlantulajdonosokat arra, hogy eltakarítsák a havat az ingatlanjuk előtti járdaszakaszról, és tartsák azt csúszásmentesen.

Ha ezt elmulasztjuk, és emiatt valaki balesetet szenved, a mulasztó köteles az „okozott kárt” megtéríteni, sőt, bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatják! – Folyamatosan ellenőrizzük a megyeszékhelyen, hogy mindenki elvégezte-e a síkosságmentesítést. Nem a büntetés, a bírság kiszabása a célunk, hanem a biztonság megteremtése – hangsúlyozta lapunk kérdésére Bodrogi László, a nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője.

– Aki nem tesz eleget a kötelességének, szabályszegést követ el – szögezte le Bodrogi László:

Először felszólítják a síkosság- és jégmentesítés elvégzésére az ingatlan tulajdonosát, kezelőjét, használóját, illetve bérlőjét, mert az ő kötelességük elvégezni a feladatot. A kötelezettség vonatkozik az ingatlant határoló járdaszakaszra, vagy ahol nincs járda ott az ingatlan szélétől mért egy méteres sávot kell megtakarítani a hótól, és megszüntetni a síkosságot.

Akár 150 ezer forintos bírság

Aki a figyelmeztetés ellenére sem végzi el a szükséges munkát, szabályt szeg. A helyszínen, vagy az ingatlan tulajdonosának a távollétében is kiszabható 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, vagy közigazgatási eljárás keretében akár 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

– A tömbtelkeken különálló épületeknél nem csupán a megközelítésre, hanem az épület körüljárására szolgáló úton is köteles a tulajdonos vagy a használó elvégezni a síkosságmentesítést – figyelmeztet Bodrogi László, akinek a kollégái kiemelt figyelmet fordítanak a forgalmas utak, a közintézményekhez vezető szakaszok, a lakótelepek és a belváros ellenőrzésére, a külterületeken pedig segítenek az egyedül élő, idős embereknek a síkosság megszüntetésében.

– Arra kértem a kollégáimat, hogy most ne csak lefelé, hanem fokozottan figyeljenek felfelé is, mert a tetőkről lelógó jégcsapok komoly veszélyt jelentenek – említette a közterület-felügyelet vezetője.

– A 24 órás téli hószolgálat során a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkálatokat Nyíregyháza önkormányzati tulajdonú és fenntartású útjain, a nagykörúton belüli szakaszokon, a körúton kívül az összekötő utakon és a kerékpárutakon végzi a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő (NyírVV) Kft. – tájékoztatta lapunkat Keczkó János, a kft. közterület-fenntartásért felelős irodavezetője.

Öt nagy teljesítményű toló-szóró gép a tömegközlekedési útvonalakat takarítja, több mint tucatnyi kisgép a belvárosi járdák, sétautak, térburkolatok, kerékpárutak, parkolók és bokortanyák bekötőútjainak tisztításáról gondoskodik.

– Több száz tonna só, fűrészporos sókeverék, folyami homok, és – a díszburkolatokon, illetve a zöldfelületeken átvezető sétányokon használt – környezetkímélő anyag áll rendelkezésre, hogy a havas, síkos útburkolatot biztonságossá tegyük – említette Keczkó János, és hozzátette: a téli hószolgálati utasítás alapján látják el a feladatot, ennek értelmében a hóréteg eltávolítását elsőként az I. és II. közútkezelési szolgáltatási osztályba sorolt közutaknál kell kezdeni.

Nagy segítség a kis faluban

Nagyarban igyekeznek a közfoglalkoztatottaknak folyamatosan munkát biztosítani, nincs ez másként a téli időszakban sem. A település polgármestere, Guti Ibolya érdeklődésünkre elmondta: már hetekkel korábban megbeszélték a közmunkaprogramban résztvevőkkel, hogy ha komolyabb mennyiségű hó esik, olyan, ami meg is marad, legyen hétvége vagy ünnepnap, azonnal megkezdik az önkormányzati utak síktalanítását.

– Van egy traktorunk, melyre hótoló lapot szerelünk, ezzel mindenhová eljutunk, és ha a főutak takarítása valami miatt késik, magunk is el tudjuk kezdeni a munkálatokat. A nagyari közmunkások emellett segítenek az idős, beteg embereknek a portájuk elől ellapátolni a havat és felszórni a járdát sóval, fűrészporral – tette hozzá Guti Ibolya polgármester.

Mátészalkán helyi vállalkozó végzi szerződés alapján a városi utak síkosságmentesítését. A járdák, közterek takarítása a Városüzemeltetési és városfejlesztési Kft. feladata. Hétfőn reggelre minden út biztonságosan járható volt a városban, ám a járdák csúsztak a ráfagyott hótól. A városüzemeltetés szakemberei a közmunkásokkal közösen dolgoztak a járdák takarításán, de még így is maradtak csúszós szakaszok – mondta el dr. Nagyháziné Szondi Erika önkormányzati képviselő és kapcsolattartó, aki a helyhatóság azon üzenetét ezúton is szerette volna tolmácsolni a lakosságnak, miszerint: a saját portája előtt mindenki takarítsa el a havat!

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!