Nyíregyháza hírei

2015.01.08. 10:23

Veszélyes még a szabadvízi jég

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Bár a korcsolyázás szerelmeseit már csábítja a szabadvizek jege, még nem elég biztonságosak a tavak, folyók.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Bár a korcsolyázás szerelmeseit már csábítja a szabadvizek jege, még nem elég biztonságosak a tavak, folyók.

Az óév utolsó napján megérkezett a valódi tél, hóval, kemény mínuszokkal élezi körmét megyénkben is. Január 7-ére virradóan Mátészalkán –18 fokot mértek, ami már embert próbáló hideg, jégtakarót dermeszt a szabolcs-szatmár-beregi szabad vizeken is, sokakban felébresztve a vágyat a korcsolyázásra, lékhorgászatra. A szakemberek azonban óva intenek mindenkit, hiszen a felelőtlenség, a vigyázatlanság emberi életet is követelhet ott, ahol nem elég vastag a jég. A hirtelen hőmérséklet-változások, illetve a tartósan enyhe időjárás miatt a jégtakaró elvékonyodhat, ezáltal veszélyessé válhat. Ha mindehhez felelőtlen viselkedés is társul, az halálos balesetet is eredményezhet.

A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, és nem mozog. Minimum nyolc centiméter vastagnak kell lennie a jégtakarónak ahhoz, hogy egy felnőtt számára biztonságos legyen, egy csoport esetében tizenkét, míg szánkózásnál tizennyolc centiméter – olvasható a vízirendészet közleményében.

– A fagyok beállta óta a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. figyelemmel kíséri a Bujtosi-tó jegének vastagságát, és a balesetek elkerülése érdekében „Jégre lépni tilos és életveszélyes!” feliratú tiltótáblákat helyeztünk ki a tó partján, hiszen a jég még korcsolyázásra alkalmatlan – mondta el Szabó Edina, a nonprofit kft. szóvivője. Hozzátette: a jégen tartózkodás szabályainak megszegése pénzbírsággal is büntethető, melyet a rendőrség, a helyi önkormányzat hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője, illetve a közterület-felügyelet szabhat ki.

Hol vastagabb, hol vékonyabb

– Felhívjuk lakosság figyelmét, hogy a Bujtosi tó jege soha nem egyenletesen fagy be, a hóval takart részeken, a part közelében és helyenként a felszálló gázok miatt vékonyabb lehet a jégtakaró. A melegebb források, vízfolyások ugyancsak elvékonyítják a jégtakarót, és a hirtelen hőmérséklet-ingadozás is kedvezőtlenül hat a felületre – tájékoztatta lapunkat Szabó Edina, a társaság szóvivője, s hozzátette: a jégen tartózkodás szabályainak megszegése pénzbírsággal is büntethető, melyet a rendőrség, a helyi önkormányzat hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője, illetve a közterület-felügyelet szabhat ki.

– A NyírVV a korcsolyázók számára a Bujtosi tó melletti szikkasztó medencét töltötte fel vízzel. A mintegy 2000 négyzetméteres felület biztonságosabb lesz mint a nyílt víz, hiszen megközelítően 40 centis a mélysége, és amennyiben tartós marad a hideg időjárás, néhány nap múlva már használhatják a sportolni vágyók – szolgált jó hírrel a korisok, csúszkálók, jéghokisok számára a sajtóreferens.

Folyóinkon a jégviszonyok igen változatosak: álló jég mellett szakadozott szakaszok is előfordulnak. Tiszakerecsenynél például már 90 százalék széles az úszó jég, alatta és Tokajig álló jég van megszakításokkal, a jég vastagsága 10 és 18 cm között mozog. A Szamoson parti jég mellett 70 százalékos szélességben úszó jég található, a jég vastagsága 6–8 cm; a Túron a jég vastagsága csak 2–4 cm, a Krasznán Ópályi térségében áll a jég megszakításokkal, melynek vastagsága 7-8 centiméter.

A jégviszonyokról a gátőrök naponta tájékoztatják a központot. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei felhívják a figyelmet arra, hogy a vízfolyásokon kialakult jégréteg nem biztonságos, még a teljesen befagyott, beállt szakaszokon is életveszélyes tartózkodni.

– Akkor lehet a befagyott vízfelületen léket vágni, ha a jég már olyan vastag, hogy elbírja az embert. Egy ilyen vastagságú jégtakarónál a halak már komoly veszélyben vannak – fogalmazott Radóczi János halászati szakmérnök, a Szabolcs Halászati Kft. ügyvezetője.

Óvatosan a lék közelében!

– A legbiztonságosabb formája a jégvágásnak, ha egy deszkán elhelyezkedve közelítjük meg a területet. Egy nagyjából ötször két méteres léket vágjunk, amelynél biztonsági szempontból különösen fontos, hogy a széleit jelöljük be. Az a legideálisabb, ha egy hektáronként van egy ilyen lék a befagyott vizeken.

– Reggelente takarítani kell a kivágott területet, hogy még csak vékony jégdarabok se takarják a vízfelületet, és hogy a vízből a káros gázok távozhassanak, megelőzve mindezzel a halak pusztulását. További óvintézkedésként észak-déli irányban takarítsuk le a havat a jégről több sávban is, hogy a fény bejuthasson a felület alá – magyarázta Radóczi János, s hozzátette: egyedül sose próbáljunk léket vágni, emellett ügyeljünk arra, hogy a vágóeszközből el legyen távolítva az olaj, mert ha az a vízbe kerül, veszélyezteti az oxigén áramlását.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!