Nyíregyháza hírei

2015.02.19. 18:13

A levegő uraiként Katarba repülnek

Nyíregyháza - Nyíregyházi kötődésű fiatal artisták alkotják a Cap Crew duót, akik jó úton haladnak a világhírnévhez.

Nyíregyháza - Nyíregyházi kötődésű fiatal artisták alkotják a Cap Crew duót, akik jó úton haladnak a világhírnévhez.

Hogy repül az idő… Felnőttek a Lövei gyerekek, és immár nem csak az álomvilágban járnak, lebegnek a föld felett, a valóságban is uralják a teret. Szárnyakat adtak fékezhetetlen vágyaiknak.

Freestyle életérzés

– Tizenhárom évesen költöztünk a budapesti kollégiumba, a céljainkért muszáj volt elszakadnunk a szüleinktől. Kezdetben még hetente, kéthetente jártunk haza, ám manapság már jóval ritkábban jut erre idő.

– Előfordult, hogy amikor a Fővárosi Nagycirkuszban dolgoztunk, öt hónapig nem jártunk Szabolcsban. Pedig a megyére mindig is úgy gondolunk, mint életünk kiindulópontjára. Büszkék vagyunk arra, hogy Nyíregyházához kötődünk ezer szállal – említette a 21 éves Lövei Gábor.

A fővárosban élő cirkuszi artista 21 éves bátyja, Tamás szintén a manézs világában tevékenykedik. Gábor társával, Mikó Zoltánnal alapították meg a Cap Crew-t, azaz a Duó-deszkát. Mindkettejüknek a parkour (parkokban, városon belül végrehajtott akrobatikus ugrások, trükkök) jelentette a karrierjük kezdetét. A produkciójukat a freestyle életérzés hatja át, mert mindketten ebből a közegből érkeztek.

Mivel roppant tehetségesek voltak, öt éve jelentkeztek a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolába. A „duó-deszka” valójában egy zsáner: az artisták a mérlegszerű deszka két végén állva valósággal fellövik egymást a levegőbe. Ott aztán szaltóznak vagy szaltó közben karikán bújnak át, illetve adandó alkalommal egymás felett repkednek.

– A Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola rengeteget adott nekünk. Ott egyébként tárt karokkal várják a magukat tehetségesnek érző 10–13 éves diákok érdeklődését.

– Kell hozzá nagyfokú hajlékonyság, akrobatikus képzettség, erős fizikum, vagy bármiféle egyedi és kirívó tudás. Ezek összessége kiváló ajánlólevél egy ilyen speciális iskolába – fejtegette Lövei Tamás, majd hozzátette:

– Ebben az iskolában a fiatalok 8-9 év alatt tökéletesítik a tudásukat, és annak a számnak a zsánerét, amelyet kiválasztottak maguknak. Óriási kitartást igényel a munka, ugyanis a diákok délelőtt az artistaképzőben tanulnak, délután viszont a közismereti tantárgyakat más-más gimnáziumban hallgatják.

A Cap Crew tagjai három éve dolgoznak együtt. Tavalyelőtt egy hónapos németországi turnén vettek részt, majd 2014-ben öt hónapos szerződést kaptak a Fővárosi Nagycirkusztól. Októberben beneveztek a németországi, Wiesbadeni Ifjúsági Cirkuszfesztiválra. A fellépésükről készült videofelvétel megtekinthető a YouTube-on. Wiesbadenben több mint 80 Európából érkező fellépő közül nyerték el a közönségdíjat, ami ritka és hatalmas sikernek számít egy fiatal artista életében.

A fesztivált követően visszatértek Budapestre, ahol az iskolában folytatták a kőkemény munkát. Ennek, és az elért teljesítménynek köszönhetően február 21-én repülnek Katarba, ahol két héten át bizonyíthatják tudásukat, rátermettségüket.

Tehát már nem csak a képzelet szárnyal!

Rangos invitálás

A Cap Crew-t meghívták a Moszkvai Cirkuszfesztiválra, ami az egyik legrangosabb esemény a cirkusz világában.

Ugyanakkor szerződést ajánlott nekik a Krone Cirkusz, amely Európa és a világ egyik legnagyobb, legszínvonalasabb cirkusza.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!