Nyíregyháza hírei

2015.02.24. 12:04

A Nyíregyházi Főiskola gazdálkodását ellenőrizte az ÁSZ

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Főiskola 2009-2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése során az Állami Számvevőszék megállapította, hogy az intézmény pénzügyi egyensúlya és fizetőképessége az ellenőrzött időszakban részben volt biztosított.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Főiskola 2009-2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése során az Állami Számvevőszék megállapította, hogy az intézmény pénzügyi egyensúlya és fizetőképessége az ellenőrzött időszakban részben volt biztosított. Az ellenőrzés a pénzügyi- és vagyongazdálkodás területén is tárt fel hiányosságokat. A bevételi és kiadási előirányzatok módosítása, azok elszámolása nem felelt meg a jogszabályoknak és belső szabályoknak, mivel azok elrendelését nem az arra jogosult személy végezte és ellenjegyzésük sem történt meg. Az oktatási és egyéb tevékenységeit elkülönítette a főiskola, az ellátott feladatok rendszere átlátható volt.

A Nyíregyházi Főiskolán az ellenőrzött időszakban agrár, bölcsészettudományi, gazdaságtudományi, informatikai, műszaki, sporttudományi, társadalomtudományi, természettudományi és pedagógusképzés folyt. A hallgatói létszám 2013-ban 4808 fő volt, ami 46%-kal kevesebb a 2009. évinél, ezzel összefüggésben az oktatók létszáma 28,9%-kal csökkent. A főiskola kiadásainak összege az ellenőrzött időszakban 35,9 milliárd Ft volt, ehhez 23,7 milliárd Ft költségvetési támogatást kapott. Az öt év alatt kiadásai 17,9%-kal, a bevételei összességében 14,7%-kal csökkentek. Pénzügyi pozícióját úgy érte el, hogy jelentős összegű szállítókkal szembeni tartozást halmozott fel, a lejárt szállítói állománya 2009-ről 2013-ra jelentősen emelkedett.

A rendszeres és a nem rendszeres személyi juttatások, a külső személyi juttatások, a dologi és felhalmozási kiadások, az ellátottak juttatásai előirányzatainak felhasználása, valamint az intézményi működési bevételek, és a vagyonhasznosítási bevételek beszedése nem volt szabályszerű, mivel a gazdálkodási jogkörök gyakorlása nem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A hallgatói térítési díjakat nem az intézmény Kincstárnál vezetett számláján kezelték, a hallgatói költségtérítéseket nem alapozták meg önköltségszámítással. 2013-ban nem terjesztették a szenátus elé, így az nem fogadta el az intézmény 2013. évi – a fenntartó által meghatározott keretek között készített – költségvetését.

A főiskola 2009-2013. között nem rendelkezett a szenátus által elfogadott vagyongazdálkodási tervvel. A bérleti szerződéseket nem versenyeztetés útján kötötték meg.

A jelentés megállapításai alapján az ÁSZ a felsőoktatásért felelős miniszternek és az intézmény rektorának fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készíteniük. Ennek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti.

Az állami és egyházi fenntartású felsőoktatási intézményeket érintő ellenőrzések célja annak megállapítása, hogy szabályos volt-e az intézmények pénzügyi és vagyongazdálkodása, a jogszabályi előírásoknak megfelelően működött-e belső kontrollrendszerük, az illetékes minisztérium szabályszerűen gyakorolta-e fenntartói és ágazati irányítói jogosultságait. Az ÁSZ a jelentéseket ütemezetten hozza nyilvánosságra.

- Állami Számvevőszék, Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!