Nyíregyháza hírei

2015.02.19. 19:12

A tanulás mindenkit fiatalabbá tesz – ez tény

Nyíregyháza - Gondolkodjunk együtt a felnőttoktatásról” címmel rendezett konferenciát a Váci Mihály Kulturális Központ a megyeszékhelyen.

Nyíregyháza - Gondolkodjunk együtt a felnőttoktatásról” címmel rendezett konferenciát a Váci Mihály Kulturális Központ a megyeszékhelyen.

A szerdai rendezvényen neves szakemberek, így többek között dr. Gyarmathy Éva pszichológus, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa a diszlexiáról, mint felnőttképzési problémáról tartott előadást.

Feketéné dr. Szakos Éva egyetemi docens, az MTA Pedagógiai Bizottság Andragógiai Albizottságának tagja az andragógiai módszerek hatásvizsgálatainak aktuális kérdéseibe avatta be a hallgatóságot, dr. Drabancz M. Róbert, a Nyíregyházi Főiskola (NYF) docense a társadalmi kirekesztettség jelenkori történeti dimenzióit ismertette.

– Az egész életen át tartó tanulás fontossága ránk is igaz, a mi szakterületünkön is szükség van a folyamatos képzésére – hangsúlyozta előadásában dr. Bene János. A Jósa András Múzeum igazgatója arról is szólt, hogy ma már a tanulás döntő szakasza átmegy a felnőttkorba, a munkaerőpiac megköveteli a szakmai tudás és képesség fejlesztését. Az intézmény is megtette a szükséges lépéseket, kollégáik múzeumpedagógusi képzésen vettek részt, nem tanfolyamokkal, de szakmai továbbképzésekkel, főiskolásoknak szervezett műhelyfoglalkozásokkal a felnőttképzésben is jelen vannak.

– A tanulás fiatalít! – üzente, és példákkal is alátámasztotta állítását dr. Kerülő Judit főiskolai tanár, az NYF Társadalom- és Kultúratudományi Intézet igazgatója. Az időskorúak képzésének andragógiai szempontjait bemutató előadásában nemcsak arról beszélt, hogy az EU-ban és hazánkban is nő a 60–65 év felettiek aránya, hanem arról is, hogy az időskori tanulás sikerélményt adhat, erősítheti a motivációt, az önbizalmat, de meggátolja a társadalomtól elszigetelődést is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!