Nyíregyháza hírei

2015.02.01. 13:16

A tudás változtathat a fiatalok pesszimizmusán

Nyíregyháza - A pályakezdők még sosem látták annyira negatívan a helyzetüket, mint tavaly év végén.

Nyíregyháza - A pályakezdők még sosem látták annyira negatívan a helyzetüket, mint tavaly év végén.

Az egyik legfrissebb hazai kutatás szerint borúsan látja helyzetét a magyar ifjúság az önmegvalósítás, az anyagi biztonság, az önállóság és a lakáshoz jutás lehetőségét tekintve, de általában elégedetlen az életével, és a jövőbeli kilátásait sem látja rózsásnak.

Egy évre előre

A K&H felmérése alapján a fiatal korban elkezdett pénzügyi oktatás jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a pályakezdők könnyebben tudjanak alkalmazkodni a változó gazdasági helyzethez, és előre tervezzék életüket.

A megkérdezett 19–29 éves fiatalok több mint hatvan százaléka még nem teremtette meg az önálló élethez szükséges körülményeket, és a szüleinél lakik. Megerősödött a félelmük a munkanélküliségtől is.

Saját lábra állni

– A változó gazdasági helyzet mindig új kihívások elé állítja az embert, amikhez alkalmazkodnia kell. Ahhoz, hogy kijöjjön egy pályakezdő a fizetéséből, kifizesse a számláit, elkezdjen megtakarítani egy albérletre vagy egy kis garzonlakásra, esetleg egy használt autóra, először is pénzügyileg meg kell terveznie több évre előre az életét. Felmérni a lehetőségeit, a családja anyagi hátterét, ha a céljai eléréséhez hitelre van szüksége, akkor azt is számításba kell venni, milyen kilátásai lehetnek a jövőben a munkaerőpiacon, van-e előrelépési vagy munkahelyváltási lehetősége – mondta Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Hozzátette: mindez csak akkor lehetséges, ha minél fiatalabb korban megismerkedik az alapvető pénzügyi fogalmakkal, alapismeretekkel.

Ha már gyerekként megtanulja, mire kell költeni a családi költségvetésből, hogyan lehet gyarapítani a zsebpénzt egy kis házimunkával vagy diákmunkával, a keresetet hogyan tudja elhelyezni mondjuk egy megtakarítási számlára, ahol kamatozik. Sok fiatal felnőtt, aki otthon él, nincs tisztában ezekkel a dolgokkal, így nem tud, mert nem is mer a saját lábára állni, és pénzügyileg is önállósodni.

KM


Változó jövőbeli kilátások

Két éve méri a K&H Bank a pályakezdők hozzáállását a jóléti index keretében.Itt negyedévente nézik, mennyire elégedettek a fiatalok a jelenlegi helyzetükkel, hogyan látják jövőbeli kilátásaikat, lehetőségeiket például a lakáshoz jutás, családalapítás, az anyagi biztonság, önmegvalósítás tekintetében. A legutóbbi, 2014 év végi felmérés minden idők legalacsonyabb jólétiindex-értékét hozta.

Ráadásul sokan nyilatkoztak úgy, hogy most sem elégedettek, de nem is bíznak abban, hogy helyzetük jobbra fordul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!