Nyíregyháza hírei

2015.02.25. 19:51

Az utca veszélyes üzem

Nyíregyháza  - A munkájukat végző adóellenőröket ért támadás döbbenetes, de nem példa nélküli.

Nyíregyháza  - A munkájukat végző adóellenőröket ért támadás döbbenetes, de nem példa nélküli.

Az utóbbi időben a korábbinál gyakrabban éri atrocitás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársait – közölte a hatóság kedden. Mint ismeretes, hétfőn Budapesten egy férfi megtámadott két adóellenőrt, egyiküket agyonszúrta. A hivatal szerint évente 15–20 alkalommal fordul elő, hogy munkatársaikat olyan súlyos inzultus éri, amely miatt feljelentést tesznek a rendőrségen. Közölték azt is, hogy megkezdték a biztonsági előírások felülvizsgálatát.

Az eset megdöbbentő, de sajnos nem példa nélküli. A médiában rendszeresen felbukkannak olyan közfeladatot ellátó, munkájukat végző személyek, akiket szintén megtámadtak: mentősök, rendőrök, polgárőrök, taxisok, postások, díjbeszedők.

A kihalt utcán

A taxisként dolgozó Dóka Jánosban kitörölhetetlen nyomot hagyott, amikor három utasa fizetés helyett megtámadta, pedig az eset majd’ másfél évtizede, 2001-ben történt. – A városi stadionnál szálltak be a taximba, egy sóstóhegyi címre kérték a fuvart. Amikor megérkeztünk, kést rántottak, megsebesítettek, eltörték három bordám, eszméletlenre vertek. Elvitték az összes pénzem és a mobilom; amikor magamhoz tértem, rádión hívtam segítséget. Hat hónapig voltam táppénzen, és csak két év után voltam képes újra beülni a taxi volánja mögé. A támadókat elkapták, fejenként 6,5 év letöltendőt kaptak. Lehet, hogy jogilag nem minősül veszélyes munkakörnek a taxizás, de gyakorlatilag nagyon is az! – summázta Dóka János.

Erre nem lehet felkészülni

– A Nyírségvíz Zrt. mindennapjaiban nem jellemző a nehezen kezelhető ügyfél – tudtuk meg Szabó Istvánné vezérigazgatótól. – A személyes ügyfélszolgálaton előfordul ugyan, hogy a felhasználók magasabb hangon kezdik a panaszaik felsorolását, de az egyeztetések végén halkabban távoznak. Érdekes viszont, hogy írásban inkább jellemző az agresszió és a sértő kijelentések halmozása. A címmel és aláírással vállalt levelek esetében már többször kiderült, hogy írójuk szellemi fogyatékkal élő vagy gondozás alatt álló személy volt.

A Nyírteleken dolgozó kézbesítőnk, Varga Szilvia minden nap kora hajnalban kel, hogy mihamarabb kézbesítse lapunkat az előfizetőinknek. – Szerencsére sosem ért még támadás a kihalt utcákon, de ez nem jelenti azt, hogy nem félek. A mai világban minden előfordulhat, szóval ez a munka sem egy életbiztosítás – mesélte a családanya.

KM-PI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!