Nyíregyháza hírei

2015.02.24. 11:44

Bánki: nem csak az ázsiójuk nő

Nyíregyháza - A nyíregyházi Nagy Enikő elismerése a kutató diákok versenyén.

Nyíregyháza - A nyíregyházi Nagy Enikő elismerése a kutató diákok versenyén.

A Kutató Diákok Mozgalma középiskolásoknak kínál bemutatkozási lehetőséget tudományos igényű versenyekkel. A szekszárdi Garay János Gimnáziumban rendezett Műszaki- és reáltudományi Tematikus Konferencián elemi erejű sikert ért el a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium 9. évfolyamos diákja, az elektronika-elektrotechnika szakos Nagy Enikő.

Nagy Enikő mentora, a Bánkiban egy év híján negyedévszázada tanító, nagydíjas tehetségek útjait egyengető Zsigó Zsolt megjegyezte, hogy a szekszárdi konferencia előzsűrizése során be kellett mutatni a referencia absztraktját.

– Szeptembertől dolgozunk együtt Enikővel. Olyan trendi témát választottunk, ami valós mai problémára keresi a megoldást. A lemerült elemek újrahasznosítása, feltámasztása volt a cél. Ha a 1,5 voltos elem cellafeszültsége 1,2V-ra csökken, akkor kidobjuk, mert lemerült. Ezzel a módszerrel 0,6V-ig le lehet meríteni, ki lehet nyerni a még benne tárolt energia nagy részét, amit eddig a kukába dobtunk. Magyarán a maradék energiát is kisajtolja az elemből a Joule-tolvaj.

– A miskolci Jezsuita Gimnáziumban lesz a döntő március közepén, addigra tovább fejlesztjük az eszközt – állította Enikő, aki egyike a Bánki-iskola kilenc lánytanulójának. – Én tudatosan, célirányosan jelentkeztem ide. A bátyám is itt végzett, most villamosmérnök-hallgató. Bár vannak nehezebb napok, mégis jól viselem, hogy az évfolyamunkon egyedüli lány vagyok. Boldog vagyok a Szekszárdon elért eredmény miatt, mivel ennek a versenynek nagy a presztízse. A beküldött pályázati anyagot a nyilvánosság, és a szakmai zsűri előtt szóban meg kellett védeni.

A vert mezőnyben vannak olyan egyetemisták, akik mögött kutatóintézetek állnak.

– Enikőn végig látszott, hogy elkötelezett a téma iránt. A környezettudatos törekvésének lényege az, hogy ne dobjuk ki elsőre a lemerültnek hitt elemet. A prototípus megpróbálja hétköznapiasabbá tenni a probléma megoldását. Feltalálónak nem nevezném, egyelőre inkább ötletadónak. Nálunk a Bánkiban mindig jó néven vesszük a hölgytanulókat, hiszen a műszaki területen ők mindent más szögből látnak, mint egy férfi elme – fejtegette Zsigó Zsolt, aki egyébként fizika szaktanácsadó, a minap pedig meghívták a Nők a tudományban Egyesülettől egy szakmai konzultációra.

KM-LTL

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 24-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!