Nyíregyháza hírei

2015.02.06. 13:36

Belvíz helyett vízhiány a megyében

Nyíregyháza - Az elmúlt másfél-két évben tározók száradtak ki, hó sem nagyon volt még a hegyekben sem.

Nyíregyháza - Az elmúlt másfél-két évben tározók száradtak ki, hó sem nagyon volt még a hegyekben sem.

Lucza Zoltán, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízrajzi osztályának vezetője szerint a megyében kialakult vízhiány oka, hogy a Felső-Tisza Tokaj fölötti vízgyűjtőjén tavaly ilyenkor mindössze 521 millió köbméter volt a hóban tárolt vízkészlet, ami az átlagosnak a fele, a maximumnak (2005) pedig egyhetede. A tavaly nyári csapadékmennyiség átlagban ugyan megvolt, de például júniusban 20 napig egy csepp eső sem esett, s a nagy melegben a talajvízszint mindenkori negatív rekordot ért el.

Javulás nem várható

Az idei január 2,4 C-fokkal volt melegebb a sokévi átlagnál, 47 milliméter csapadék hullott; ez ugyan 9 milliméterrel több az átlagosnál, ugyanakkor a talajvízszintmérő kutakban egyáltalán nem, vagy alig emelkedett a vízszint, jelenleg is 25 százalékkal az átlag alatt van a telítettség.

Január 10-én még közel egymilliárd köbméter vizet tárolt a vízgyűjtő Tokaj fölötti hókészlete, mely a hónap második felében 1200 méteres magasság alatt teljesen elolvadt. Ez okozott kisebb (1-2 méter) szintemelkedést a Tiszán és mellékfolyóin. Egyedül a Túron (274 cm) közelítette meg a készültségi szintet az áradás, de beavatkozásra ott sem volt szükség.

Az OMSZ előrejelzése szerint februárban és márciusban sem lesz az átlagosnál több csapadék.

KM-GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!