Nyíregyháza hírei

2015.02.17. 17:02

Fekete komédia a lélek bugyrairól

Nyíregyháza - Az előadás olyan problémákat feszeget, amelyeknek a megoldását az alkotók sem ismerik.

Nyíregyháza - Az előadás olyan problémákat feszeget, amelyeknek a megoldását az alkotók sem ismerik.

Vaszkó Bencét, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészét több, jelenleg is futó előadásban láthatjuk: bőrig ázik a Tűzpróba avagy a heilbronni Katica Freiburg Miksájaként, Az ellopott futárban két szerepet is játszik – Schulteisz, az Ikrek és a Kormányzó –, a Hair című musical-nek pedig ő az egyik főszereplője, Berger.

És bár nagyon sokat dolgozik, vannak még színházra fordítható energiái: ennek az eredménye a Párnaember című előadás, amit a barátaival – Varga Balázs, Rák Zoltán, Nagyidai Gergő, Olajos Gábor – hoztak létre, és amit márciusban még kétszer (7-én és 21-én) láthat majd a nagyérdemű.

Azt mondja, a színház szeretete miatt döntöttek úgy, hogy közös munkába fognak, és Martin McDonagh darabját színpadra állítják.

Ha a szerző neve ismerősen cseng, az nem a véletlen műve: az író Alhangya című darabját nagy sikerrel játssza a nyíregyházi teátrum. – Azért erre a darabra esett a választásunk, mert olyan problémákat feszeget, amelyeknek a megoldását mi magunk sem ismerjük – mondta lapunknak.

Az élet fontos kérdései

– Az emberek miért követik el apaként azokat a bűnöket, amiknek gyerekként elszenvedői voltak, mit lehet tenni a családon belül erőszak ellen, megváltoztathatjuk-e a karmánkat? Az élet fontos kérdései ezek, amelyekre az előadás szándékosan nem ad választ, ezt a nézőkre bízzuk. Szintén nagyon fontos felvetés, hogy meddig tart a darabbeli író, rajta keresztül pedig a művészet felelőssége – teszi fel a kérdést Bence, aki a Párnaemberrel most először „állt át a másik oldalra”, hiszen nem csak szereplője, rendezője is a darabnak.

– Szokatlan volt, de barátaimmal, kollégáimmal dolgoztam együtt, akik a szakma kiváló képviselői, így pontosan tudták, mi a feladatuk. A Párnaember fekete komédia, hiszen morbid humorral ábrázolja a lélek sötét bugyrait, s ezáltal nyílnak meg a szívek, amelyek érzékenyebbek lesznek a drámai eseményekre.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!