Nyíregyháza hírei

2015.02.02. 11:40

Három új magyar dráma született

Nyíregyháza - „Színháztörténeti pillanat!” – konferálta fel Tasnádi Csaba, a nyíregyházi teátrum igazgatója pénteken a „villám-drámaírói verseny” alkalmából született darabok bemutatását.

Nyíregyháza - „Színháztörténeti pillanat!” – konferálta fel Tasnádi Csaba, a nyíregyházi teátrum igazgatója pénteken a „villám-drámaírói verseny” alkalmából született darabok bemutatását. Az intézmény névadója tiszteletére rendezett versengés részeként – csütörtökről péntekre virradóra – három meghívott írónak (Egressy Zoltán, Forgách András, Pozsgai Zsolt) tíz cím közül kisorsolt, egyetlen Móricz Zsigmond-novella nyomán kellett darabot írnia. A Riport a pesti gyermekről (1923) című Móricz-szöveget szabadon használhatták: nem adaptáció volt a feladat. Az író alakja, életműve, vagy akár a puszta cím is jelenthetett inspirációt. A szervezők szerzőktől csak annyit kértek: az új egyfelvonásosok ne legyenek hosszabbak negyven percnél, s ne lépjen föl bennük több hat figuránál. És lőn. Az éjjel elkészített darabokat három rendező (Bodolay Géza, Harsányi Sulyom László, Keszég László) úgy állította színpadra, hogy péntek délelőtt közöttük is kisorsolták: melyik művet ki rendezi…

Három a dráma

Egressy Zoltán Comeback című játékában (az egy bárban ücsörgő) Móricz Zsigmond, belekeveredvén a kikapós dizőz szerelmi sokszögébe, találkozik a szórakozóhelyre betévedő Petőfi Sándorral. A remek dialógusokat élvezettel előadó színészek (Horváth László Attila, Tóth Károly, Kosik Anita, Tóth Zolka, Fellinger Domonkos, Nyomtató Enikő) Harsányi Sulyom László poént poénra halmozó rendezésében felszabadultan komédiáztak. A második, a Krammer, Forgách András munkája, író és mű, mű és értelmezés elméleti kérdéseit (is) boncolgató, mindenekelőtt Pregitzer Fruzsina számára jutalomjátékot biztosító alkotás volt. A szellemes, s a vége felé Pirandello Hat szerep szerzőt keres című darabjára történő ráutalással intellektuális kalandot is kínáló dráma Vicei Zsolt, Éry-Kovács Zsanna, Széles Zita, Kuthy patrícia, Horváth Réka lelkes közreműködésével, Bodolay elegánsan ötletes rendezésében valósult meg. (A Krammerben összesen kétszer hat szerep kereste a szerzőt…)

Az eredeti novella világához legközelebb Pozsgai Zsolt maradt. A Riport a pesti gyerekekről, 1908 című, Móricz Zsigmondot (Illyés Ákos) is felléptető, Keszég László rendezte bemutató bumfordi humorával, lázadó indulataival, dobpergésivel, majd a gyermekéhezésről szóló, Ferenc pápa manilai látogatását vetítő befejezésével a villám-verseny méltó zárása volt. A nyomortól szenvedő gyerekek (Bende Kinga, Gulácsi Tamás, Lakatos Máté, Sirkó Eszter, Varga Norbert) abszurd szervezkedése érzelmileg mélyen érintette a nézőket. A verseny abszolút sikerrel zárult: három új magyar dráma született!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!