Nyíregyháza hírei

2015.02.15. 17:19

Jósa András, a háborús hős

Nyíregyháza - Dr. Jósa Andrást a kiváló orvost, a régészt, a múzeumalapítót, az ezermestert, nem lehet pár szóval jellemezni. Fél évszázadon át vezette, fejlesztette múzeumi gyűjteményét, egészen 1918. szeptember 6-án bekövetkezett haláláig

Nyíregyháza - Dr. Jósa Andrást a kiváló orvost, a régészt, a múzeumalapítót, az ezermestert, nem lehet pár szóval jellemezni. Fél évszázadon át vezette, fejlesztette múzeumi gyűjteményét, egészen 1918. szeptember 6-án bekövetkezett haláláigKevesen tudják róla azonban, hogy az első világháborúban maga is kivette a részét - természetesen nem mint katona, hiszen Jósa doktor 1914-ben már 80 éves volt. Bár orvosi közhivatalnokként 1906-os nyugdíjba vonulásáig dolgozott, a világháború éveiben ismét aktivizálta magát. A nyíregyházi múzeum a háború évei alatt zárva volt, Kiss Lajos múzeumi őr pedig hosszú időre bevonult katonának, így Jósa András egyedül maradva ismét orvosi hivatásának szentelte idejét.

1914 őszén, Nyíregyházán, a huszárlaktanyától nem messze felállították az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadikórházát, ahová Jósa doktor minden nap kiment, hogy a háború áldozatain segítsen. Magas kora ellenére fáradhatatlanul dolgozott, sok ember életét megmentve ezzel.

Áldozatos munkájáét 1915 őszén Ferenc Szalvátor főherceg a Vöröskereszt fővédnöke, az uralkodó nevében a hadidíszítményes Vöröskereszt másodosztályú díszjelvényét adományozta Jósa Andrásnak - ez volt a második kitüntetése az 1892-ben kapott Ferenc József Rend lovagkeresztje mellett, ám Jósa doktor a Vöröskeresztes díszjelvényére volt a legbüszkébb.

Holmár Zoltán

múzeumpedagógus

Jósa András Múzeum

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!