Nyíregyháza hírei

2015.02.18. 13:36

Mesterséges madárfészkekkel segítik a költést a nyíregyházi természetvédők

Nyíregyháza, 2015. február 18., szerda (MTI) - Mesterséges madárfészkek készítésével és kihelyezésével segítik a költést a nyíregyházi természetvédők a város védett határrészein.

Nyíregyháza, 2015. február 18., szerda (MTI) - Mesterséges madárfészkek készítésével és kihelyezésével segítik a költést a nyíregyházi természetvédők a város védett határrészein.

Szigetvári Csaba, az E-misszó Környezet- és Természetvédelmi Egyesület projektvezetője szerdán elmondta az MTI-nek: eddig mintegy száz fészket készítettek az önkéntesek és raktak ki a Sóstói-erdőbe, az Oláh-réti Természetvédelmi Területre, a bokortanyák körzetébe, sőt a nagyváros óvodáinak fás udvaraiba is.

Hozzátette, hogy a madarak rendre elfoglalják a mesterséges fészkelő helyeket, és ott a folyamatos ellenőrzés összesített adatai szerint évente mintegy félezer fióka kel ki a tojásokból.

Főként széncinegék, kékcinegék, csúszkák, örvös légykapók és a mezei verebek költöznek be a mesterséges fészkekbe, odúkba. Az odúk télen a város északi szélén elterülő, 370 hektáros Sóstói-erdőben védelmet nyújtanak a mogyorós peléknek és a népes denevér-populáció tagjainak is.

Szigetvári Csaba tájékoztatása szerint a nyíregyházi természetvédők az idén olyan madaraknak szeretnének segíteni a mesterséges fészkek készítésével, amelyek alacsonyan fészkelnek, a fák törzsének réseiben, zugaiban, odvaiban, vagy a bokrokon.

Ilyen madár például a vörösbegy, az ökörszem, illetve a barázdabillegető.

A projektvezető hozzáfűzte, hogy az alacsony fészkelő helyek miatt ezek a madarak különösen ki vannak téve a kóbor macskák és a menyétféle ragadozók fosztogatásának, ezért az önkéntesek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által "kifejlesztett" fészektípust készítik nekik. Tövisekkel veszik körbe a költőhelyet, hogy a ragadozók ne férhessenek a költő madarakhoz, tojásokhoz, vagy fiókákhoz.

A tövises fészkeket, odúkat február 21-én szombaton 9.30 órától készítik a nyíregyházi Sóstói-erdő tornapályáján, ahová bárkit várnak, aki érdeklődik, hogyan tudna saját kertjében ilyen biztonságos költőhelyet kialakítani a kis szárnyasoknak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!