Nyíregyháza hírei

2015.02.27. 10:00

Nem lesz pénz bérre, segélyre, rezsire?

Vaja - Működésképtelen helyzetbe kerültek az önkormányzatok a brókerbotrány miatt.

Vaja - Működésképtelen helyzetbe kerültek az önkormányzatok a brókerbotrány miatt.

Több mint 120 ezren aggódhatnak a pénzükért, miután felfüggesztette a Buda-Cash működését a jegybank. Bizonyára lesznek, akik nagyot buknak a brókercég csődjén, egy lapunknak nyilatkozó vállalkozó ugyanakkor szerencsésnek vallja magát.

– Nem volt könnyű lerázni a Buda-Cash Brókerház ügynökét, aki nagyon igyekezett meg­győzni. Kecsegtető ajánlatokkal bombázott nap nap után, többek között olyan érvekkel is, hogy az általuk kínált részvények némelyike 40 százalékos hozamot is produkált. Ám nem tudott meggyőzni... – emlékszik vissza döntésére a cégvezető. Elmondása szerint az agresszív bróker szájbarágós módszerrel élt: az ügyféllel számoltatta és mondatta ki az egyszerű példán levezetett 40 százalékos hozamot, s amikor kiejtette a száján az összeget, rögtön lecsapott: „Nos, akkor mennyi részvényt kíván vásárolni, uram?” A nekünk nyilatkozó vállalkozó bölcsebb volt annál, hogy engedje behúzni magát a csőbe – illetve csődbe.

A vajai önkormányzat viszont pórul járt...

A húszezres ügyfélkörrel rendelkező Buda-Cash Brókerház működési engedélyének felfüggesztése és a jegybank intézkedése (február 26-ától ügyfelenként 60 ezer forintra csökkentette a kifizetések maximumát), több megyénkbeli helyhatóság működését is ellehetetlenítette. Vaja önkormányzatának forrásait is zárolták. A település első embere, Tisza Sándor szerint ha a brókerházbotrány miatt elmarad a március 3-án esedékes munkabér-kifizetés és 5-én a segélykifizetés, elszabadul a pokol az egyébként csendes, nyugodt kisvárosban.

– Az ÉRB Észak-Magyarországi Regionális Banknál vezettük a számlánkat, amihez most képtelenek vagyunk hozzáférni. 22-23 millió forintot kellene kifizetünk bérekre, és 10 milliót a segélyekre. Bár a központi költségvetésből már kiutalták az állami támogatást a szociális kifizetésekre, afelett sem rendelkezhetünk. A közintézmények (óvoda, iskola, idősek otthona) rezsijét is rendezni kellene, különben ki fogják kapcsolni a szolgáltatásokat.

KM-PI

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 27-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!