Nyíregyháza hírei

2015.02.13. 15:06

Nyíregyházi segítséggel: egy jó iskolapélda Edelényben a hátrányos helyzetű gyerekekért

Edelény, Nyíregyháza - „A mi iskolánkban szó szerint értendő az, hogy az oktatás mellett legalább ilyen fontos a nevelés.”

Edelény, Nyíregyháza - „A mi iskolánkban szó szerint értendő az, hogy az oktatás mellett legalább ilyen fontos a nevelés.”

A név kötelez – mondja az ismert szállóige, amit a nyíregyházi székhelyű fenntartó által működtetett edelényi Új Esély Oktatási Központban akár ki is írhatnának az ajtó fölé. Az iskola valóságos esélyt nyújt a környék óvodásainak, általános és középiskolásainak azzal, hogy speciális programokkal, felkészült és elkötelezett pedagógusokkal várja a szegény, többségében roma családok gyermekeit.

A kezdetek

A hátrányos helyzetű tanulókkal való foglalkozás egyre nagyobb hangsúlyt kap a kormányzati elképzelésekben, Balog Zoltán miniszter pedig a napokban egyenesen arról beszélt, hogy plusz pedagógiai szolgáltatásokkal kell segíteni ezeknek a gyermekeknek a fejlődését, nevelését, társadalmi integrációjuk megalapozását. Edelényben mindezt teszik is, immár több mint húsz éve.

– Nem volt egyszerű az indulás – emlékezik vissza az iskola igazgatója, Banka István –; egy önkormányzati iskolán belül kezdtük el a kísérleti tantervet kidolgozni, majd egyre jobban látszott, hogy az utunkat saját magunknak kell bejárnunk. A programunk lényege az volt, hogy a kötelező tananyag elsajátítása mellett a gyakorlati élet, a hétköznapok élethelyzeteiben való helytállásra is felkészítsük kisdiákjainkat. Ebbe beletartozik akár az étkezési, öltözködési szabályok megismertetésétől a zene és a tánc kultúrájának elsajátítása is. A mi iskolánkban szó szerint értendő az, hogy az oktatás mellett legalább ilyen fontos a nevelés, akár tudatos speciális programok mentén, akár azoknak az élményeknek a megélésével, melyeket egy-egy kulturális, sportrendezvényen, vagy kirándulásokon, nyári táborokban szerezhetnek tanulóink.

Új esélyekkel a mában

Mai nevét 2013 szeptemberében vette fel az intézmény, amikor a nyíregyházi székhelyű Gondoskodó Szeretet Szociális-Oktatási Szolgáltató Központ fenntartásába került. Az új fenntartó – tiszteletben tartva az elért eredményeket – új célokat is megfogalmazott mind az intézmény, mind önmaga számára azzal, hogy bővítette az iskola kapcsolatait, tevékenységét, és természetesen mindezzel a tanulók létszámát is. Az új cél a környék lakosságával való szorosabb együttműködés mentén fogalmazódott meg. Orosz Mariann, a fenntartó vezetője elmondta, hogy együttműködő kapcsolatra törekszenek a település vezetésével, a helyi cigány nemzetiségi önkormányzattal, és szeretnének bekapcsolódni az intézményben nevelkedő gyermekek családjainak segítésébe is. Mindezt egyrészt azzal valósítják meg, hogy az országban egyedülálló módon valamennyi gyermek ingyenesen étkezik az intézményben, másrészt már több alkalommal segélyakciókkal, ételosztással, élelmiszercsomagok adományozásával próbáltak könnyíteni a családok terhein.

– Minden lehetséges alkalommal hangsúlyozzuk azt is – folytatta Orosz Mariann –, hogy bár egyházi fenntartók vagyunk, de a mi intézményeink befogadnak minden gyermeket felekezeti hozzátartozástól függetlenül, és a mi iskoláinkban csak olyan hittantanítás folyik, amit a szülők igényelnek.

A történet folytatódik…

Az Új Esély Oktatási Központ az első lépéseket Edelényben tette meg. Ma már több kisebb környező településen működnek óvodáik, a szakképzés pedig a közeli sajószentpéteri telephelyen központosul. Az igények azonban újabb bővítéseket tesznek szükségessé. A kis óvodások felnőnek, és szükség van helyi általános iskolákra, hiszen a többnyire mélyszegénységben élő szülők nem tudják más településekre átvinni gyermekeiket. A szakképzés pedig talán az egyetlen esély az itt élő fiataloknak, hogy olyan szakmákat sajátítsanak el, amellyel biztonsággal kikerülhetnek a munkaerő-piacra, és megalapozhatják önálló felnőtt életüket.

– Tudjuk, látjuk a növekvő igényeket – foglalja össze a továbblépés lehetőségeit Orosz Mariann, a Gondoskodó Központ vezetője. – Az Új Esély Oktatási Központ működése a térség családjainak nagy lehetősége, és számunkra is nagyon sok hasznos tapasztalat, aminek birtokában más megyékben, közük Szabolcs-Szatmár-Bereg hátrányos helyzetű településein is tudunk majd hasonló intézményeket létrehozni. Edelényben következő lépésként a már kialakult helyi kapcsolatrendszerben, sok-sok támogató segítségével minőségi és mennyiségi fejlesztésben is gondolkodunk. Kellenek új óvodák, nyitni kell új iskolákat, de az igazi előrelépés nem a falakban, épületekben van, hanem abban, hogy mit tudunk adni a gyermekeknek és a szülőknek, családoknak. Több olyan szakmai programot is elindítunk, melyek közös célja, hogy a térségben mindenki esélyt kapjon a kiemelkedésre, a tartalmas, teremtő emberi életre.

Tanít és nevel

Lakatos Attila, a borsodi cigány vajda is támogatója mindannak, ami az edelényi iskolában történik. Kiemelte: az intézmény erőssége éppen abban van, hogy nem kizárólag a tanítással foglalkoznak, hanem nagy segítséget nyújtanak a cigány családok nevelésében is. „Meg kell győzni a szülőket , hogy ha a gyerekeiket kiiskoláztatják, akkor ők büszke szülők lesznek. Azt kell a cigánysággal megértetni, hogy ez egy jó befektetés is, mert a gyermek felnőttként tud majd gondoskodni a szüleiről” – mondta. A borsodi vajda nemcsak elismeri az intézményben folyó munkát, hanem személyesen is sok segítséget nyújt a napi kapcsolattartásban, gyakorlati programok tervezésében, lebonyolításában.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!