Nyíregyháza hírei

2015.02.03. 13:31

Partnerségben a szakemberekért

Nyíregyháza -  Az idén ősztől öt képzési területen (műszaki, informatika, agrár, természettudomány és gazdaságtudományok) indulnak olyan szakok, amelyek keretében lehetőség van a duális képzést választani. A cégek, az oktatási intézmények és a hallgatók is nyitottak az új, gyakorlatiasabb, duális képzésekre.

Nyíregyháza -  Az idén ősztől öt képzési területen (műszaki, informatika, agrár, természettudomány és gazdaságtudományok) indulnak olyan szakok, amelyek keretében lehetőség van a duális képzést választani. A cégek, az oktatási intézmények és a hallgatók is nyitottak az új, gyakorlatiasabb, duális képzésekre.A felsőoktatási államtitkárság tájékoztatása szerint a Duális Képzési Tanács 21 felsőoktatási intézmény 79 alapképzési szakra benyújtott kérelmét fogadta el. Az intézmények összesen 30 típusú alapképzési szakot indítanak duális formában, mintegy 1000 hallgató kezdheti meg tanulmányait duális felsőoktatási képzéseken. Az intézmények több mint 350 külső partnerrel kötöttek együttműködési megállapodást.

Körképünkben arra kerestünk választ, hogyan érinti mindez a megyénkben működő iskolákat és gazdasági szervezeteket.

Speciális ismereteket kapnak

Szeptembertől a Nyíregyházi Főiskolán is beindul a duális rendszer. A részletekről dr. Szigeti Ferenc okleveles gépészmérnök, az intézmény Műszaki és Agrártudományi Intézetének tanszékvezetője beszélt lapunknak.

– A duális képzés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hallgatók az őszi félévekben 13 hét elméleti képzés után 7 hét gyakorlatot töltenek egy üzemben, majd a tavaszi félévekben ismét 13 hét elméleti oktatást követően 15 hét gyakorlatot teljesítenek ugyanott, így összesen minden tanévben 22 hét gyakorlatot töltenek majd a vállalatnál. A hallgatók így az adott szakterületnek megfelelően speciális ismeretekre tehetnek szert, közvetlenül a vállalati munkavégzésben alkalmazhatják a főiskolán tanult elméleti ismeretanyagot, s nyilván jó eséllyel pályázhatnak majd a cég álláshelyeire – érvelt a rendszer mellett a főiskolai tanár.

Hozzátette: a cégek nyitottak a duális képzésre, eddig hat céggel (Bilfinger MCE Nyíregyháza Kft., ContiTech Magyarország Kft., DKV Debreceni Közlekedési Zrt., Eissmann Automotive Hungaria Kft., Hübner_H Gumi- és Műanyag­ipari Kft., Platán Autóház Kft.) kötöttek erre vonatkozó szerződést, a jövőben pedig tovább bővítenék a partnerek körét, valamint a duális képzést kiterjesztenék valamennyi műszaki és agrár alapszakra.

Duális építőmérnök-képzést indít a Bajai Főiskola, melyhez az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a vízügyi igazgatóságok, köztük a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság gyakorlati képzőhelyként csatlakozik – tudta meg lapunk.

Az országosan is újszerű képzésben a hallgatók elméleti tudást szereznek a felsőoktatási intézményben, miközben mérnöki készségeket is fejleszthetnek a szakmai gyakorlat során. A képzési rendszerből olyan mérnök kerül ki, aki azonnal képes a jövő talán legnagyobb kihívásait jelentő vízgazdálkodási feladatokat megoldani.

– A nemzetközi tapasztalatok szerint a duális képzésben végzettek 85 százaléka szinte azonnal munkát talál. Magas színvonalú, „eredményorientált” oktatásról van szó, nemzetközi tapasztalatokkal a háttérben, építőmérnöki szakon az országban először – mondta el Csorbák Erika osztályvezető.

Igény van a speciális tudásra

A nyíregyházi LEGO Manu­facturing Kft. is abban érdekelt, hogy friss, speciális szakmai ismeretekkel rendelkező munkaerő álljon rendelkezésre. Siket Lóránt, a cég kommunikációs konzultánsa elmondta: az utóbbi években két középiskolával is duális képzési együttműködésben álltak, szerszámkészítő és műanyag-feldolgozó képzéseket szerveztek a 18 év feletti, érettségizett fiataloknak.

– A LEGO játékok előállításához speciális szaktudásra van szükség, ezt pedig leginkább a cég saját képzésein lehet elsajátítani. A diákok örömmel vették a tanulási és a munkalehetőséget, volt olyan tanulónk, aki dobogós helyezést ért el a Szakma Kiváló Tanulója országos versenyen, a képzés végeztével pedig azonnal munkába állhatott nálunk.

– A felsőoktatási szektorral való együttműködésben is érdekeltek vagyunk: a fröccsöntéshez, és az automata magasraktárunkba is speciális mérnöki tudásra van szükség. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel működünk együtt polimertechnológiai fejlesztésekben, ugyanitt az automata raktározási technológiánkhoz kapcsolódva indítottunk tantárgyat – mesélte Siket Lóránt.

Intézménypaletta

2015 őszétől a következő intézmények indítanak duális felsőoktatási képzéseket: Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Főiskola, Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, Debreceni Egyetem, Dunaújvárosi Főiskola, Eötvös József Főiskola, Gábor Dénes Főiskola, Kaposvári Egyetem, Károly Róbert Főiskola, Kecskeméti Főiskola, Miskolci Egyetem, Nyíregyházi Főiskola, Nyugat-magyarországi Egyetem, Óbudai Egyetem, Pannon Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Szent István Egyetem, Szolnoki Főiskola, Tomori Pál Főiskola

Fizetésért tanulhatnak

A duális képzés is alapképzési szaknak számít, kötelező szakmai gyakorlattal. Lényege, hogy az elméleti képzést továbbra is az egyetemek, főiskolák biztosítják, a gyakorlati képzést viszont minősített vállalatoknál végezhetik el a hallgatók, emiatt a duális képzésben a tanév hossza 48 hét.

Elméleti oktatással 26 hetet, a vállalatoknál pedig 22 hetet kell tölteni. A gyakorlati képzés alatt a fiatalok fizetést kapnak. Ez havonta a minimálbér legalább 60 százaléka körüli összeg, amely a képzés teljes ideje alatt, tehát a vállalatnál és az intézményeknél töltött időszakokban is jár!

KM-TG,PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!