Nyíregyháza hírei

2015.02.23. 08:47

Rábukkannak az adózók be nem vallott millióira

Nyíregyháza - Tavaly 91 vagyonosodási vizsgálatnál a NAV megyei adóigazgatósága átlagosan 9,5 millió forintot „talált”.

Nyíregyháza - Tavaly 91 vagyonosodási vizsgálatnál a NAV megyei adóigazgatósága átlagosan 9,5 millió forintot „talált”.

Minimálbéren van bejelentve, akkor honnan telik neki minden évben luxusnyaralásra és új autóra? – sokan értetlenkednek ismerőseik életmódját látva, és vannak, akik a felháborodásukkal meg sem állnak az adóhivatalig. A vagyoneltitkolással milliókat lehet spórolni, de csak addig, amíg a NAV rá nem jön a praktikákra. Márpedig rájönnek! Két évvel ezelőtt 77, tavaly pedig 91 vagyonosodási vizsgálatot folytatott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adóigazgatósága, és átlagosan 9,5 millió forint eltitkolt jövedelmet „találtak”.

Elképesztő magyarázatok

Simonné dr. Suller Zsuzsanna ellenőrzési igazgatóhelyettes lapunknak elmondta: az eljárások különféle kockázatelemzések, beérkező kontrolladatok és közérdekű bejelentések alapján indulnak azért, hogy az adózás alól jelentős jövedelmet elvonó magánszemélyek a hatóság látókörébe kerüljenek és teljesítsék a költségvetéssel szemben fennálló kötelezettségeiket, azaz fizessék be az adót. – A megállapítás alapját számos esetben a társas vállalkozásokból kivont, vagy az egyéni vállalkozás eltitkolt bevétele képezte. A feltárt adóhiány átlaga 9,5 millió forint, de többségében ennél jelentősebb összegről van szó, és a bírságok, pótlékok összegével is számolni kell.

Az ellenőrzött személyek különféle indokokkal próbálnak magyarázattal szolgálni adózatlan gyarapodásukra, általában barátoktól, családtagoktól kapott kölcsönökre hivatkoznak – ezekben az esetekben természetesen minden megjelölt személyt is ellenőriz a hivatal. De arra is volt már példa, hogy valaki azzal magyarázta hirtelen vagyongyarapodását, hogy bűncselekményt követett el … – mondta el az igazgatóhelyettes.

Név és cím nélkül nehéz

Megtudtuk: a hivatal munkatársai minden közérdekű bejelentést megvizsgálnak, de ahhoz, hogy ez sikerrel kecseg­tethessen, arra van szükség, hogy a bejelentett személyt be tudják azonosítani. Ám ez nem mindig van így. Sokszor érkeznek ugyanis olyan bejelentések, amelyek szinte semmilyen adatot nem tartalmaznak, így sem a bejelentett személy, sem a helyszín, sőt, néha még a tevékenység sem deríthető ki.

Gyakran előfordul, hogy a bejelentők néhány mondatban felszólítják a hivatalt: „Nézzenek már utána, hogy honnan van a Ferinek annyi pénze!” (de akár új autója, stb). Előfordul, hogy ha írnak is nevet, az illető címét nem tüntetik fel, így viszont nem lehet megtalálni azt, akit vizsgálni kellene. Az állampolgárok szinte soha nem írják alá a bejelentést, így bármilyen részletesen is taglalják valakinek a pénzügyi gyarapodását, kideríthetetlen, hogy kit takar a „szomszédom” elnevezés, mivel a NAV azt sem tudja, kinek a szomszédját is kellene keresni. Természetesen előfordul megalapozatlan bejelentés is, amikor mindent rendben találnak a vizsgált adózónál.

A bizonyítás az adózó feladata

A magánszemélyek adóellenőrzésekor a NAV minden, az szja-törvényben foglalt (az adózóra vonatkozó) rendelkezést megvizsgál, a revízió kiterjedhet az ellenőrzött adóalany vagyoni helyzetére is.

A bevallás tartalmát a hivatal a saját ingatlan-, jármű- és egyéb nyilvántartásaival veti össze, és ha azt látják, hogy az illető bevételei nem fedezik a kiadásait, természetesen megkérdezik tőle, honnan volt a különbségre fedezete.

A hivatal a társszervektől kapott jelzések alapján is gyakran végez vagyonosodási vizsgálatot.

Az esetek többségében az adóhatóságnak kell az állítását bizonyítani, a becslésen alapuló eljárásoknál (és a vagyonosodási vizsgálat ilyen) azonban a bizonyítás az adózó feladata.

Fontos, hogy az adóhatóság becslésének megfelelő jogalapja legyen, ez ugyanis egy esetleges bírósági eljárásban perdöntő szempont lehet.

KM-SZA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!