Nyíregyháza hírei

2015.02.26. 12:46

Sakkpalota a nyíregyházi Kazinczyban

Nyíregyháza - A sakk egy logikai játék, megtornáztatja az agyunkat, végtelen kombinációval bír. Több lépésben előre gondolkodásra késztet, fegyelemre és figyelemre nevel, fejleszti a kreatív és logikai gondolkodást.

Nyíregyháza - A sakk egy logikai játék, megtornáztatja az agyunkat, végtelen kombinációval bír. Több lépésben előre gondolkodásra késztet, fegyelemre és figyelemre nevel, fejleszti a kreatív és logikai gondolkodást.

Így gondolkodott Polgár Judit, a világ legeredményesebb női sakkjátékosa, amikor megalkotta a Sakkpalota képességfejlesztő programot: " A holnap győztesei azok lesznek, akik képesek az elavult gondolatok elvetésére, és új ismeretekkel való behelyettesítésére. A képességfejlesztő sakk a jövőre készíti fel a gyerekeket!"

Mindezek előnyeit figyelembe véve vezettük be iskolánkban a Sakkpalota képességfejlesztő programot. Bár a program a sakk szabályrendszerének alapjaira épül, maga a sakkjáték elsajátítása nem cél, hanem eszköz. Nem azon van a hangsúly, hogy a gyermekek minél jobb, eredményesebb sakkjátékosok legyenek, hanem hogy a program segítségével a tanulásban, a mindennapi életben hatékonyabb, kreatívabb, gondolkodó emberekké váljanak. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a sakkozás nevelő-fejlesztő erejét, személyiségformáló hatását sem.

A foglalkozások során azt látjuk, hogy a gyerekek szeretik a furfangos, szórakoztató, érdekes feladatokat. Játékosan, könnyedén tanulnak. Életre keltik a bábokat, azok verses formában is megjelennek, majd dalra is fakadnak. Szívesen sakkoznak. Megtanulják, hogy minden „lépésüknek” következménye van.

A tehetségfejlesztő sakk a szakköri órák mellett a magyar, a matematika, az ének és a rajz órákon is megjelenik. Kolléganőmmel, Simonné Gincsai Ritával bemutató órákat tartottunk, ahol a szülők, az óvónők, a kollégák és az érdeklődők megismerhették a sakk ezernyi oldalát az oktatásban.

Az elmúlt félév tapasztalatai azt mutatják, hogy a Sakkpalota képességfejlesztő program egyaránt alkalmas a tehetséggondozásra és hátránykompenzálásra is. Ezért szeptembertől az első évfolyam osztályai is ezzel a programmal indulnak. Az érdeklődő szülők és gyermekek március 19-én 16.30-tól az "Iskolába csalogató" foglalkozáson ismerkedhetnek meg a Sakkpalota programmal.

- Maczinkóné Halász Erika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!