Nyíregyháza hírei

2015.02.27. 12:04

Sugárterápia: Debrecenbe kell menni

Nyíregyháza - Elkezdődött a másfél milliárd forintos géppark összeszerelése.

Nyíregyháza - Elkezdődött a másfél milliárd forintos géppark összeszerelése.Az új onkológiai tömb alagsorában szerelik össze a 16 szeletes, az ország egyik legkorszerűbb CT-szimulátorát, a lineáris gyorsítókat összerakó szakemberek német nyelven adják egymásnak az instrukciókat. A monumentális gyorsítók belsejét meglátva a sajtó képviselői megjegyezték: ez olyan, mint a Csillagok háborúja! A daganatos betegek kezelésére szolgáló legmodernebb, több mint másfél milliárd forintos eszközpark berendezései február 26-án érkeztek meg a Jósa András Oktatókórházba.

Az összeszerelés az installálással együtt március végére fejeződik be, majd elkezdődnek a bemérési munkálatok. – Ezt egy 30 napos próbaüzem követi, úgy tervezzük, hogy ideális esetben májusban indulhat a betegellátás az ország legmodernebb, komplex onkoradiológiai ellátást nyújtó centrumában – fogalmazott dr. Erfán József osztályvezető főorvos.

Március 16-án megkezdődik a régi onkológiai bunker bontása, így ott már nem, az új épületben pedig még nem lesz lehetőség a sugárterápiára, ezért másfél hónapig az új betegek kezelése a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában kezdődik meg.

Nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk: dr. Erfán József az egyike, ha nem egyetlen olyan onkológusa hazánknak, aki kétszer lehet részese annak, hogy modern onkológiai centrumot hozzon létre ugyanabban a kórházban.

Negyedszázada az akkor még Jósa András Megyei Kórházban jött létre az ország legkorszerűbb központja, a tervek szerint májusban pedig – a tesztüzem miatt várhatóan csökkentett volumennel – megkezdődhet a betegellátás a csúcstechnológiával felszerelt új Onkológiai és Hematológiai Centrumban.

Évi 1000–1200 új beteg

Évente 1000–1200 új beteget látnak el a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház onkoradiológiai osztályán a csaknem 400 visszatérő, folyamatos kezelésben részesülő páciens mellett, ezért is létfontosságú, hogy a komplett sugárterápiás rendszer kialakításával egyre többen kapjanak teljes körű, legmagasabb szakmai szintű ellátást.

Az új, több mint másfél milliárd forintos eszközpark összeszerelése, üzembe helyezése, a régi bunker, és az ott lévő berendezések szétszerelése azonban egy másfél hónapos, olyan átmeneti időszakot jelent, amíg a sugárterápiás kezelések szünetelnek Nyíregyházán, hiszen az új épületben még nem, a régiben pedig már nem lesz mód erre.

– A bontás március 16-án kezdődik, addig befejeződik azon betegek kezelése, akiknek a sugárterápiája még itt indult – fogalmazott dr. Erfán József. Annak érdekében, hogy az átmeneti időszakban is megfelelő ellátást kapjanak a betegek, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Onkológiai Tanszékére irányítják át a pácienseket.

KM-BM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 27-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!