Nyíregyháza hírei

2015.02.14. 19:43

Szerelem: ha baj van, szereled?

Nyíregyháza - A fiatalok körében ritka a tartós párkapcsolat, ám ez nem hátrány, inkább tanulópénz!

Nyíregyháza - A fiatalok körében ritka a tartós párkapcsolat, ám ez nem hátrány, inkább tanulópénz!

Ásó, kapa, nagy harang! Játékos házasságkötéssel kedveskedett, és párkapcsolati tanácsadással várta a fiatal párokat pénteken a nyíregyházi Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Iroda. A Valentin-nap apropóján szervezett program ingyenes, mégis értékes volt: az „oltár” elé álló szerelmesek rendhagyó fogadalmat tettek egymásnak, majd egymás ujjára húzták a hűséget szimbolizáló „jegygyűrűt”, és elcsattant az első „hitvesi csók”. A tizenéves fiatalok – úgy főszereplőként, mint a közönség soraiban ülve – élvezték a tét nélküli házasságkötési ceremóniát.

– Nagy ötlet volt megszervezni ezt a játékos frigyre lépést így, a Valentin-nap küszöbén! – mesélte a boldogító-bolondos igen kimondása után Szabó Katie a Városi Galéria „házasságkötő irodájában”. – Biztos vagyok benne, hogy ha mindez élesben történik majd a valódi választottammal, az még emlékezetesebb és örömtelibb pillanat lesz, ám jóval felelősségteljesebb, életre szóló döntést kíván – mondta a másik szereplő, Orosz Zoltán a bolondos igent követően.

Az anyakönyvvezető bőrébe bújva is kiválóan helytálló Jasku Henriettáról hamar kiderült: ő valójában pszichológus, aki elsősorban azért érkezett a Kontaktpont Irodába, hogy segítsen a hozzá fordulóknak a párkapcsolati problémák megoldásában. Érdeklődésünkre a szakember elmondta: a Valentin-napot azok élik- és érzik át igazán, akik jelenleg boldog párkapcsolatban élnek. A férfiak jelentős része ötletszegény, a hölgyek ugyanakkor ezen a napon különleges figyelmet és gesztusokat várnak el tőlük.

– Nincs baj, hiszen a virágboltok és üzletek tele vannak Valentin-napi ajándékokkal! – vághatnánk rá rögtön, hiszen tapasztalhattuk, hogy a kereskedelem és a szolgáltatóipar az idén is idejében (vagy talán idejekorán) felkészült a szerelmesek ünnepére. Ne feledjük, az ajándéktárgyak segíthetnek kifejezni a gondolatainkat, érzéseinket, szeretetünket, de a tucatáruk – bármily értékesek, szépek vagy finomak – nem elég személyesek, „névre szólóak”, pedig ez lenne a legfontosabb – magyarázta Jasku Henrietta.

Mindenből tanul az ember

A pszichológus szerint nem a Valentin-napot kell ünnepelniük a pároknak, hanem a kapcsolatukat, amely megérdemli azt. – Azt sem szabad elfelejteni, hogy a fiatalok alapvető értékrendje, személyisége még folyamatosan alakul, formálódik. Az, hogy ebben a korosztályban ritka a hosszú párkapcsolat, nem feltétlenül hátrány, hiszen ebből, örömök és csalódások egyvelegéből tanulják meg, hogyan tervezzenek és tartsanak fenn majd felnőttként érett, tartós kapcsolatot.

– Azt látjuk, hogy a párkapcsolatokra is rányomja a bélyegét olykor a fogyasztói társadalmat jellemző gondolkodás, miszerint: ami elromlott, nem érdemes megjavítani, érdemes inkább lecserélni, kicserélni. A kapcsolatokban arra kell törekedni, hogy megbeszéljük a problémákat, korrigáljuk a hibákat, ha szükséges, kölcsönösen változtassunk dolgokon! A Valentin-nap remek alkalmat kínál, hogy kifejezzük a másiknak, mennyire szeretjük, és mit várunk tőle!

KM-PI


A szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziások védőszentje

Bálint-nap: Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentje. Világszerte, de főleg az angolszász országokban február 14-én tartják a Bálint-nap ünnepét, amely Magyarországon az angol nyelvű elnevezés közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.

Az ünnep eredete: Az ókorból eredő ünnepet a keresztények február 14-én ünneplik, ami pontosan egy nappal az ókori Római Birodalom kedvelt Lupercalia ünnepe előtti nap. A Bálint-nap körüli napokon az ókori Rómában két vallásos ünnep is létezett, ezeket az ősi eredetű pásztorünnepeket február 13–15. között tartották. A Lupercalia tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból állt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent. A papok ekkor a februa nevű kecskebőr szíjakkal ostorozták a fiatalokat, főleg a nőket, hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon. Ez a nap Juno istennő, a házasság pártfogójának ünnepe is volt: a fiatal leányok Juno templomába mentek, hogy ott egy szerelmi jóslatot kapjanak az igazi partner kiválasztásához.

Keresztény gyökerek: A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint püspök a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját.

Kereskedelem: Ennek a napnak a népszerűsége a virágkereskedelemnek és különösen az ezt szolgáló reklámoknak köszönhetően megnövekedett. Megjelentek az édességcsomagok, kártyák és parfümök is, de a legfontosabb ajándék továbbra is a virág. Míg év közben főként a nők azok, akik a virágokat vásárolják, addig Valentin napján a férfiak vannak többségben. A vörös rózsák ára ilyenkor jelentősen emelkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!