Nyíregyháza hírei

2015.02.01. 10:56

Út a diplomáig, a hallgatók válaszai szerint

Nyíregyháza - Minden második felvételiző legalább egy idegen nyelvet beszél, ám egyharmaduknak nincs nyelvtudása.

Nyíregyháza - Minden második felvételiző legalább egy idegen nyelvet beszél, ám egyharmaduknak nincs nyelvtudása.

Pedig a diploma átvételének továbbra is feltétele nyelvvizsga.

Nappali tagozatos diákok körében tért ki az Eurostudent kutatás arra, vajon mennyibe is kerül a tandíjmentes oktatás a gyakorlatban. Három igen fontos tanulságból az első, hogy a felsőfokú tanulmányok kapcsolódó költségei a nemfizetős képzések esetén is átlagosan 75 ezer forintra rúgnak havonta. Ha nincs családi/egyéb támogatás, ezt az összeget előteremteni csak tanulás után tudják a diákok.

A költség java a családé

A tanulásra fordított idő heti átlaga 37 óra. Pénzkeresetre tehát a fiatal szabadideje adott. Ha azonban a kialakított anyagi-idő ráfordítás egyensúlya megbomlik, az anyagi vagy időszegénységhez vezet, a hallgatónak magyarán vagy pénze nincs, vagy nem tud tanulni.

A második tény, hogy napjaink hallgatói átlag havi 107 ezer forintból élnek, de ennek az összegnek a háromötöde családi támogatás, körülbelül 67 ezer forint. Vannak azonban szegénységi alsó határok, nem ritka, hogy havi

49 300 forintból kell kijönnie a fiatalnak, és vannak, akiknek nem marad napi 16 órájuk szabadidős tevékenységre – az átlagos 17-18 órás kikapcsolódáshoz képest. Van, aki mindkét területen jelentős hiányt szenved.

Az anyagi deficiten hivatott segíteni az állami támogatás – átlagosan havi 11 ezer forint –, de a támogatás folyósításának feltételei, odaítélése félévente változhat. A munkával keresett díjazás és a hitel útján járóknak ezzel szemben oda kell figyelniük, hogy a kereső tevékenység kötött időt jelent, ami a tanulás rovására mehet, s ez állandósult időszegénységhez vezet.

A harmadik tanulság, hogy minél tovább van egy fiatal a képzésben, annál kevésbé tolerálja az anyagi okokból való lemondásokat. Azonban tény, hogy a költségek viselésében mindvégig csendestársak maradnak a szülők.

Talán ez az oka, hogy nincs 10% azoknak az aránya, akik teljesen egyedül kezdik meg főiskolai, vagy egyetemi éveiket. A felvettek zöme diáktárssal, baráttal, barátnővel, vagy aktuális partnerével – van rá példa, hogy már egy saját gyermekkel –, vagy kollégistaként lép be az egyetemi oktatásba.

Saját források, kiadások

Hogy kinek mennyit sikerül előteremteni, korcsoportonként és társadalmi helyzettől függően is változó, de nagyjából 56 ezer forint (22 év alattiak) és 175 ezer forint között osztják be havi keretüket a hallgatók.

A pénzüket zömmel lakhatásra, étkezésre, közlekedésre költik. Kisebb kiadásokat képeznek a gyermekellátási, adósság kifizetésre fordított kiadások, a tandíjak, a tankönyvek, regisztrációs díjak egyéb költségei.

A főiskolás, egyetemista évek alatt a hallgatóknak csak 30%-a nem végez munkát, 46% állandó vagy alkalmi jelleggel egész félévben dolgozik, ami kihat a tanulmányi eredményre.

Az állandó foglalkoztatottaknál, amennyiben ez a szakmájukkal kapcsolatos gyakorlat, pozitív irányban hat a tanulmányukra, sőt, a későbbi munkakeresésre is. Az alkalmi munkák sora azonban, ami inkább bevételszerzésre való – és semmiképp sincs nincs kapcsolatban a tanulmánnyal – rontani szokta a vizsgajegyeket.

Herczku Tünde

Forrás: A felsőoktatás szociális dimenziója – A Eurostudent V magyarországi eredményei. Kiadó: EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., 2014.


Felvételi információk

Jelentkezés

Felvételi kérelmeiket az érintett fiatalok kizárólag elektronikusan, a www.felvi.hu weboldalról nyújthatják be 2015. február 15-éig a szeptemberben induló alap-, mester-, osztatlan mesterképzésekre és felsőoktatási szakképzésekre. A regisztrációhoz kötött jelentkezés után január végéig érdemes ránézni a honlapra, ugyanis azokat a változásokat is ott közlik majd, melyek a felvételire kihatnak.

Hitelesítés

A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2015. február 15. éjfélig rögzíteni, majd február 23-áig hitelesíteni kell. A hitelesítés történhet ügyfélkapun keresztül vagy postai úton, hitelesítő adatlapot nyomtatva, kitöltve, az Oktatási Hivatalnak (1380 Budapest, Pf. 1190) küldve. Hiánypótlásra legkésőbb 2015. július 9-éig van a jelentkezőknek lehetőségük. A felvételinek eljárási alapdíja van, ami 9 ezer Ft. Ez három jelentkezési hely megjelölésére ad lehetőséget. Minden további jelentkezési helyért 2000-2000 Ft kiegészítő díjat számítanak fel. Maximum öt helyet lehet összesen megjelölni.

Pontszámítás

A pontszámítás alap- és osztatlan képzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont gyűjthető. A mesterképzésekre jelentkezők maximum 100 pontot gyűjthetnek. A pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg. A jogszabályi minimum ponthatár az idén az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont. A ponthatárokat várhatóan 2015. július 23-án hirdetik ki. Forrás: www.felvi.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!