Nyíregyháza hírei

2015.02.04. 17:58

Vigyázat: veszélyes hulladék!

Nyíregyháza - A THG Kft. a 2014-es évben 51 983 kilo­gramm veszélyes hul­ladékot gyűjtött be.

Nyíregyháza - A THG Kft. a 2014-es évben 51 983 kilo­gramm veszélyes hul­ladékot gyűjtött be.

A különleges kezelést igénylő hulladékok fokozott kockázatot jelentenek a különleges hatásaik miatt. Ezek ma már minden háztartásban megtalálhatóak, hiszen például egyre több vegyszert használunk, és az ilyen termékek elfogyása után hulladék marad hátra.

Az első és legfontosabb tennivaló az, hogy az otthonunkban keletkező különleges kezelést igénylő hulladékokat ne tegyük a többi hulladék közé a kukába. Keressünk olyan biztonságos helyet a számukra, hogy a gyerekek ne férjenek hozzájuk, és tároljuk addig, amíg garantáltan biztonságos kezelőhelyre lehet juttatni ezeket.

Adjuk le a hulladékudvarban!

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a hulladékgyűjtő udvaron történő átadás. A hulladékgyűjtő udvar előnye (a megyeszékhelyen működő Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. két helyen, a Kerék utca 1. szám és a Korányi Frigyes utca 3. szám alatt üzemeltet ilyen udvart, ahol a lakosságtól kis mennyiségben térítésmentesen vesznek át veszélyes hulladékot), hogy jól ellenőrizhető, állandó jelleggel kiépített gyűjtőhely, ahol a környezet szempontjából biztonságos módon, egész évben lehetőség van a hulladékok leadására.

Időszakos jellegű megoldás a gyűjtőnapok szervezése (a THG rendszeresen szervez ilyet), és évente egyszer-kétszer, előre meghirdetett időpontban és helyszínen sokféle különleges kezelést igénylő hulladékot átvesznek.

A begyűjtést csak engedéllyel rendelkező cég végezheti, speciális felkészültségű átvevőszemélyzettel és felszereléssel.

– A Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség által kiadott, jogerős veszélyeshulladék-gyűjtési és -szállítási engedélyben előírtaknak megfelelően végzi a tevékenységét. A begyűjtött veszélyes hulladékot átmeneti tárolóban (Oros, Szállási u. 72, a 403. számú főút felől közelíthető meg) helyezzük el, majd ártalmatlanításra, engedéllyel rendelkező szervezeteknek továbbítjuk – kezdte lapunk tájékoztatását Hajnal Tünde, a társaság szóvivője.

Elmondta: a begyűjtött veszélyes hulladékok gyűjtésére, tárolására szolgáló üzemi gyűjtőhelyük fedett, zárt épület, melynek aljzata a hulladékok kémiai hatásainak ellenálló, teherbíró és folyadékzáró betonból készült, kármentesítési okokból padlóösszefolyóval ellátott.

– A különböző veszélyes hulladékokat az átmeneti veszélyeshulladék-tárolóban elkülönítve gyűjtjük, figyelembe véve az együtt-tárolhatóságot, a szállítás során az összerakhatóságot – mondta Hajnal Tünde, aki hozzátette: a 2014-es évben a társaságuk 51 983 kilogramm veszélyes hulladékot gyűjtött be.

Mint kiderült: a THG „csak” gyűjtési és tárolási tevékenységet végez, ezt követően a hulladékokat engedéllyel rendelkező veszélyeshulladék-keze­lőhöz (Cirkont Hulladékgazdálkodási Zrt.) továbbítják.

Veszélyes hulladék

A lejárt szavatosságú gyógyszer; használt sütőolaj; a zsiradék; az olajos hulladék (rongy, szűrő, flakon); a fáradt olaj; az akkumulátor; a szárazelem; a vegyszeres göngyöleg; az aeroszolos készítmények; az elhasznált nyomtatópatron; a fénycsövek; az elektronikai hulladék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!