Nyíregyháza hírei

2015.03.25. 18:35

A föld azé, aki megműveli

Tiszanagyfalu - Hetven évvel ezelőtt, Tiszanagyfaluban került sor az országban elsőként a földosztásra.

Tiszanagyfalu - Hetven évvel ezelőtt, Tiszanagyfaluban került sor az országban elsőként a földosztásra. A Nyíregyházi Néplap tudósított leghamarabb a történtekről. A tollat pedig nem akárki fogta. Rákos Sándor költő volt az, aki kálmánházi születésűként maga is jól ismerte az itt élők gondját-baját. 1945. március 27-én kedden délután fél kettő és kettő között érkeztek a földosztók a kiszemelt területre. „A mai nappal Tiszanagyfalu bevonul a történelembe.” – jegyezte meg Sajber András egykori nyíregyházi rendőrfőkapitány. Igaza lett. A falu két nappal előzte meg a kormánynak a demokratikus földreform végrehajtására vonatkozó sövényházi ünnepélyes jeladását.

Szerdán délután Tiszanagyfalu önkormányzata és a Nagy Imre Társaság megyei szervezete koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a földosztás 70. évfordulója alkalmából. A résztvevők a köszöntők után koszorút helyeztek el a földosztás emléktáblájánál. A megemlékezés a művelődési házban folytatódott, ahol dr. Sipos József történész tartott előadást Nagy Imréről és a földosztásról. Nagy Imre még földművelésügyi miniszterként 1945. március 11-én a nyíregyházi Korona Szálló nagytermében ismertette Szabolcs megye küldöttei előtt az új földreform­törvényt. Ennek eredményeként 1945. március 27-én az országban először Tiszanagyfaluban osztottak földet, megelőzve a földosztás március 29-ei hivatalos kezdetét – tette hozzá az elnök.

KM

További részletek a Kelet-Magyarország március 26-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!