Nyíregyháza hírei

2015.03.05. 18:13

A vastagbélrák ellenes nemzetközi hónap van

Nyíregyháza - Százezer ember él közöttünk, akikben már ma ott van az a polip, ami a következő 10 évben vastagbélrákot fog okozni. Március a vastagbélrák ellenes nemzetközi hónap.

Nyíregyháza - Százezer ember él közöttünk, akikben már ma ott van az a polip, ami a következő 10 évben vastagbélrákot fog okozni. Március a vastagbélrák ellenes nemzetközi hónap.

– Évente mintegy 10 ezer ember szembesül vastagbélrákkal és végbélrákkal, a betegség kialakulása pedig körülbelül 10 év alatt megy végbe, azaz él közöttünk mintegy 100 ezer ember, akikben már ma is ott lehet az a polip, ami rákot fog okozni. Aki tünetmentes állapotban elmegy vastagbéltükrözésre, s ott rögtön eltávolítják a gyanús polipjait, az ezzel megelőzheti a rák kialakulását, illetve egy már elfajulásnak indult elváltozástól is még azelőtt megszabadulhat, hogy az beszűrhetné a bélfal mélyebb rétegeit és áttétet adva szétterjedne a szervezetben – fogalmaz Lakos István, a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

A civil szervezet évek óta sürgeti, hogy elinduljon az országos szintű vastagbélszűrési program, ugyanakkor Lakos István hangsúlyozza: a rák nem vár állami döntésekre, ezért minden 50 év feletti férfinak és nőnek azt tanácsolják, halogatás nélkül menjenek el a háziorvosukhoz és kérjenek önmaguknak vastagbélszűrést.

Javuló életkilátások

A kolonoszkópia érzéstelenítéssel, bódításban, sőt altatásban is elvégezhető, 50 év felett mindenkinek indokolt megcsináltatnia a vizsgálatot.

– Magyarországon minden gyógyszer elérhető, ami ma Európában egy vastagbélrákos beteg életkilátásait javítani képes. A klasszikus kemoterápiák mellett a betegtársaink megkaphatják a legkorszerűbb célzott terápiás gyógyszereket, infúzióban a daganatok érfejlődését gátló kezelést éppúgy, mint a ráksejtek szaporodását gátolni képes úgynevezett EGFR-gátlókat. A korszerű gyógyszerek életéveket adnak a betegeknek, de teljes gyógyulás csak akkor várható, ha a daganatot minél korábbi stádiumban, sebészileg teljesen el lehet távolítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!