Nyíregyháza hírei

2015.03.16. 12:11

Az Otthon Melege: megújulnak a „panelek”

Nyíregyháza - Az energiahatékonyság növelését és a lakosság közüzemi terheinek mérséklését szolgáló, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által tavaly ősszel elindított Otthon Melege Program folytatásaként, hamarosan társasház-felújítási programok indulhatnak szerte az országban.

Nyíregyháza - Az energiahatékonyság növelését és a lakosság közüzemi terheinek mérséklését szolgáló, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által tavaly ősszel elindított Otthon Melege Program folytatásaként, hamarosan társasház-felújítási programok indulhatnak szerte az országban.

A rendelkezésre álló 10 milliárd forintos keretösszegből körülbelül 20 ezer lakás energiahatékonysági korszerűsítésére futja majd.

A pályázatokat április 30-ától úgymond „forráskimerülésig” nyújthatják be a társasházak és a lakásszövetkezetek. Megyénkben sorra hirdetnek rendkívüli közgyűléseket a közös képviselők, hogy megismertessék a lakókkal a „letisztult”, február végén közzétett Otthon Melege Program részletes pályázati feltételeit. A lapunk által megkérdezett közös képviselők egytől egyig arról számoltak be, hogy a hatalmas várakozást még nagyobb csalódás követte, amikor a támogatott korszerűsítésre és felújításra vágyó közösségek szembesültek a követelményekkel és a rájuk háruló kiadásokkal.

Enyhültek a követelmények

– Sok lakógyűlésen vagyunk már túl, de ezidáig minden alkalommal fagyos fogadtatást kapott az Otthon Melege Program társasházi alprogramja. Nem csoda, hiszen a pályázati feltételek kemények, az állami támogatás mértéke ingadozó (tehát nem fix 50%!), a fizetnivaló pedig indokolatlanul és vállalhatatlanul sok lenne – magyarázza Zagyi Sándor, aki társával mintegy 30 lépcsőház képviseletét látja el a megyeszékhelyen.

Az épületek hőtechnikai adottságainak javítására, a fűtési, hűtési, illetve a világítási rendszerek korszerűsítésére is lehet majd pályázni. Az előzetes tájékoztatóhoz képest a legnagyobb változás, hogy a már korábban kicserélt ablakokkal kapcsolatban megengedőbb lett a szabályozás, így azoknak nem kell megfelelniük a szigorúbb előírásoknak. Nehézséget okoz ugyanakkor, hogy a négy támogatott tevékenységcsoport közül legalább kettőt meg kell valósítani, és az állami támogatás mértéke pedig legfeljebb az elszámolható költségek fele lehet.

– Úgy vélem, az Otthon Melege Program társasházi alprogramja leginkább azoknak a lakóközösségeknek kedvez, ahol már nagyon megérett az idő a komplex, átfogó modernizációra. Többen is azt fontolgatják, hogy kihagyják a támogatott projektet, és önerőből, illetve támogatási hitel segítségével inkább fokozatosan, lépésről lépésre végeztetik el a szükséges szigeteléseket, fűtéskorszerűsítéseket, nyílászáró-cseréket – árulta el Zagyi Sándor.

Felelősen osztanak-szoroznak

A pályázat meghirdetésekor az állami támogatásra rendelkezésre álló bruttó 10 milliárd forint keretösszeget régiónként, épületszám-arányosan osztották fel. A megyénket is magában foglaló Észak-Alföld régióra 1,7 milliárd forint jutott.

– A négy tevékenységi körből kettő kötelezően teljesítendő, ami sokakat visszarettent attól, hogy pályázzanak – mondta el érdeklődésünkre Siktár Valéria, a Nyíregyházi Lakásszövetkezet főkönyvelője, majd rámutatott: 2002 és 2008 között rengeteg szövetkezeti ház újult meg a megyeszékhelyen, ezek a közösségek aligha fognak újabb energiahatékonysági és költségvetési tanulmányt készíttetni, pár centi különbség miatt újraszigeteltetni és festetni az épületet, valamint kidobni a még jól szolgáló ablakokat, hogy méregdrága 3 rétegűre cseréljék azokat.

– Mi csupán tájékoztatjuk az érintetteket a modernizáció lehetőségéről, se ellene, se mellette nem kampányolunk. Eddig egyetlen lakóközösséget sem hozott tűzbe az Otthon Melege. Mint mondták: túl nagy árat fizetnének, ráadásul feleslegesen, ezért a programtól eltekintve kutatnak megoldások, elfogadható ajánlatok után. A döntéshez mindenesetre minősített többség kell, tehát a tulajdoni hányaddal rendelkezők 50+1 százalékának jóváhagyása. Ha a lakók többsége zöld utat ad a beruházásoknak, a nem, vagy nemmel szavazók sem bújhatnak ki a felújítással, korszerűsítéssel járó fizetési kötelezettségek alól! – hangsúlyozta Siktár Valéria.

Pályázati feltételek

A főbb támogatható tevékenységek köre:

1. homlokzati nyílászárók cseréje

és/vagy felújítása, ide értve a közös fűtött helyiségek külső nyílászáróit is,

2. az épület homlokzatának teljes hőszigetelése, a tetőfödém teljes felületének hő- és vízszigetelése, az alagsor, pince alsó síkjának hőszigetelése,

3. épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, energia-megtakarítást eredményező felújítása

4. a megújuló energia-felhasználás kialakítása vagy növelése

A pályázat keretében a min. 5, max. 60 lakásos, 1946 után épült, 2006. de­cem­ber 31-éig kiadott építési engedéllyel ren­delkező, távfűtéses, házközponti fűtéses vagy lakásonkénti egyedi fű­téses lakóépületek tulajdonosi kö­zös­sé­gei igényelhetnek támogatást. Hiány­pótlásra nincs lehetőség, ezért elsőre tökéletes pályázatot kell beadni a je­lentkezőknek. A pályázati felhívás, útmutató és mellékletei az NFM honlapján (www.nfm.gov.hu) érhetők el.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!