Nyíregyháza hírei

2015.03.18. 17:54

Bepillantanának az életünkbe

Nyíregyháza - A felvétel lehetőséget teremt arra is, hogy a jövedelmek térségi különbségeit, azok okait vizsgálják.

Nyíregyháza - A felvétel lehetőséget teremt arra is, hogy a jövedelmek térségi különbségeit, azok okait vizsgálják.

A Központi Statisztikai Hivatalnak (a KSH-nak) az életszínvonal alakulását vizsgáló egyik legátfogóbb, legjelentősebb adatfelvétele a lakosság fogyasztási szokásaira, jövedelmi helyzetére és életkörülményeire irányuló kérdéseket tartalmaz.

– Az évente ismétlődő felmérés március 16-án kezdődött, május 15-éig tart, és országosan 13 ezer véletlenszerűen kiválasztott háztartást érint – közölte lapunkkal Malakucziné Póka Mária főosztályvezető.

Átfogó képet kapnak

– A megkérdezettek válaszadásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy minél átfogóbb képet kapjunk a magyar háztartások életszínvonaláról, ami segíti a döntéshozók munkáját is. A társadalom egészét, annak egyes csoportjait (például a gyermekes családokat, az egyedülállókat, a nyugdíjasokat stb.) összességében jellemző eredmények minden érdeklődő számára hozzáférhetőek lesznek a hivatal honlapján. A felvétel lehetőséget teremt arra is, hogy a jövedelmek térségi különbségeit, azok okait vizsgáljuk, és más országokkal való összehasonlítást végezzünk. A 2013. évi felvétel alapján például Magyarországon településtípusonként vizsgálva a Budapesten élők között a legnagyobbak a jövedelmi különbségek, ahol a legtöbb gazdag ember él. Ugyanakkor a megyei jogú városokban legkiegyenlítettebb a jövedelemeloszlás, és a középréteg ezekben a városokban élők között a legszélesebb. E felvételből tudjuk, hogy nemzetközi összehasonlításban a hazai egyenlőtlenségi mutató kisebb az EU tagállamainak átlagánál – fogalmazott a szakember.

A KSH e felmérés alapján rendszeresen szolgáltat – egyedi azonosításra alkalmatlan, összesített adatokat – különböző nemzetközi szervezetek (Eurostat, UNICEF, Világbank, OECD) számára is.

Igazolvánnyal rendelkeznek a kérdezők

A háztartásokat felkereső kérdezők hivatalos igazolvánnyal rendelkeznek.

A kérdésekre kétféle módon lehet válaszolni: vagy interneten, vagy a kérdező személyes közreműködésével. A KSH az adatokat – az erre vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően – bizalmasan kezeli, felhasználásuk kizárólag összesítve, egyedi azonosításra alkalmatlan módon történik.

A kérdezőnek válaszoló háztartások együttműködését a hivatal ajándékkal köszöni meg, és táblagépet sorsol ki a kérdőívet interneten kitöltők között. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen 732 háztartást keresnek fel a KSH munkatársai.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!