Nyíregyháza hírei

2015.03.30. 19:38

Biztos állás a kormány mögött

Nyíregyháza - A legtöbb betöltött állás Szabolcs-Szatmár-Beregben van.

Nyíregyháza - A legtöbb betöltött állás Szabolcs-Szatmár-Beregben van.

Ha tud kamiont vezetni, targoncát kezelni, járatos a szociális és egészségügyi ellátásában, akkor nagy valószínűséggel nem kell sokáig az álláskeresők táborát gyarapítania, hiszen a pénzcentrum.hu kimutatása szerint ezek azok a TOP 10-es szakmák, amelyek most Magyarországon a legkeresettebbek. A KSH adataira alapozott statisztika szerint az is jól döntött, aki bányász, illetve kőfejtő területen tanult, vagy az értékesítésben hasznosítható tudással bír.

Két kézzel kapnak utánuk

– Ahogy az országra, úgy a régióra és a megyére is igaz, hogy sofőrhiány van – erősítette meg Szabó Eszter: a tapasztalattal rendelkező, határon túl is jól boldoguló, a vám- és iratkezelésben jártas, kiváló problémamegoldó-képességgel rendelkező, jó sofőr után két kézzel kapnak a fuvarozócégek.

Megyei hiányszakmák

Néhány héttel ezelőtt közzétették a 2015/2016-os tanév hiányszakmáknak a listáját – írta az eduline.hu. A szakmaszerkezeti döntés a szakképző iskolákban, illetve a szakközépiskolákban oktatható szakmákat, illetve a hiányszakmák listáját tartalmazza. Az ilyen szakmát tanuló diákok szakiskolai tanulmányi ösztöndíjra jogosultak akkor, ha nappali rendszerű képzésben tanulnak, és az első szakképesítésüket szerzik meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az ács, bádogos, épület- és szerkezetlakatos, gazda, gépi forgácsoló, hegesztő, ipari gépész, mezőgazdasági gépész, női szabó, pék, szerszámkészítő, szociális gondozó és ápoló szakmák kerültek a listára.

A Paulik-Trans Kft. speditőre lapunknak elmondta: 31 kamionjukból 12 az európai, a többi a hazai utakat járja. Országos tapasztalat, hogy elsősorban a nagy cégeknek van arra lehetősége, hogy az oktatástól a foglalkoztatásig képezzék maguknak a szakembereket, de a kicsik is megtalálják az utánpótlás-biztosítás módját. – Nem mindig elég a jogosítvány, elhivatottság is szükséges a kamionsofőrnek, mert a felelősségen túl vállalni kell, hogy akár 2–3 hétig távol van a családjától – mutatott rá a munka kevéssé szép oldalára a speditőr, s megemlítette: nekik is van „tanulójuk”, belföldi utakon szerzi a rutint. S ha már hiányszakma, akkor azt is el kell mondani: a sofőrök megyei viszonylatban tisztességesen meg vannak fizetve.

Apró „szépséghiba”

Kissé árnyalja a képet, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint az elmúlt évben Győr-Moson-Sopron, Vas és Komárom-Esztergom megyében volt a legtöbb betöltetlen állás, 10-ből 6-7. Ezzel szemben a legtöbb betöltött állás, 10-ből 9 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt. Hiába keresett szakember valaki, és válogathat számos állásajánlat közül, nem biztos, hogy jól meg is fizetik érte.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éves, átlagkereseteket bemutató listáján több olyan szakma is van, amelyik nagyon keresett, mégis alacsony fizetéssel jár. Az EURES (az Európai Bizottság munkaerőpiaci portálja) Top 10-es, keresett szakmákat összesítő listájában egyedül az értékesítők azok, akik magas fizetést visznek haza, átlagosan majdnem nettó 300 ezer forintot – derül ki a pénzcentrum.hu összesítéséből. Az egyéb szolgáltatás kategóriához tartozó szakmákban már csak 118 516 forint, a vendéglátásban pedig átlagosan 100 322 forint szerepel a bérpapíron.

A kereslet azonban látványosan nem találkozik a kínálattal: 2014-ben a legtöbb álláskereső hazánkban bolti eladó, az adminisztrátor, mechanikai rendszerek összeszerelését végző gyári munkás és a lakatos volt. Magyarországon jellemzően más területeken van szakemberhiány, mint Európa nyugati felében, nálunk például az üzemi és gyári gépkezelők vezetik a listát, míg Nyugaton a szociális – egészségügyi szolgáltatásban dolgozók a legkeresettebbek.

Keresettek és keresetek

A legkeresettebb foglalkozás-csoportok, szakmák Magyarországon az EURES 2014-es adatai szerint

1. Üzemi és gyári gépkezelő

2. Értékesítés

3. Szociális – egészségügyi szolgálat

4. Vendéglátás

5. Takarítás, otthoni kisegítők

6. Teherautó sofőr

8. Bányászat, kőfejtés

9. Egyéb szolgáltatás

10. Targoncakezelő

Nettó átlagkeresetek 2014-ben (forint/hó)

Kőolajfeldolgozás 409 005

Pénzügyi, biztosítási tevékenység 317 773

Kommunikációs tevékenység 294 245

Gyógyszergyártás 283 994

Villamosenergia 276 812

Járműgyártás 196 331

Oktatás 161 088

Gumi-, és műanyaggyártás 156 551

Szállítás, raktározás 150 816

Művészet 147 874

Gépjárműjavítás 146 776

Építőipar 121 425

Mezőgazdaság 117 973

Ruhagyártás 100 397

Vendéglátás 100 322

Egészségügy 93 698

(Forrás: KSH, penzcentrum.hu)

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!