Nyíregyháza hírei

2015.03.10. 10:14

Duális képzés: mindkét fél jól jár

Nyíregyháza - Több mint 350 együttműködő partnerrel kötött megállapodást a duális képzést indító 21 egyetem és főiskola.

Nyíregyháza - Több mint 350 együttműködő partnerrel kötött megállapodást a duális képzést indító 21 egyetem és főiskola.

Azok a végzős középiskolások, akik a szeptemberben induló képzésekre jelentkeztek, találkozhattak a duális képzés megjelöléssel: az intézmények lábjegyzetben jelezték, ha egy szak a hagyományos mellett duális formában is indul – ősszel a főiskolák és egyetemek több mint 700 hallgatót tudnak fogadni ezen képzésekre.

A napokban Nyíregyházán járt Háry András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának kis- és középvállalkozások duális felsőfokú képzéseinek összehangolásáért felelős miniszteri biztosa, aki dr. Jánosi Zoltánnal, a Nyíregyházi Főiskola rektorával és dr. Ulrich Attila alpolgármesterrel egyeztetett. Lapunknak arról beszélt, miért előnyös a képzés a hallgatóknak, illetve a cégeknek.

Az ország térségei gazdaságilag eltérő adottságúak, a cégek tőkeereje, munkaerő-felvevő képessége nagyban különbözik egymástól, így a jelentkezők lehetőségei sem egyformák.

Háry András: A felvetés első része megállja a helyét, az viszont egyáltalán nem biztos, hogy a nagy cégek jobban megfelelnek a hallgatók elvárásainak, hiszen a siker a helyi gazdasági környezet aktivitásán is múlik. Ebben a térségben is nagyon sok olyan cég működik, amely lát ebben perspektívát, és szüksége van a friss diplomás, de már gyakorlattal rendelkező munkaerőre. Ahhoz, hogy a duális képzési forma mind a két félnek egyaránt gyümölcsöző legyen, a cégek részéről fogadókészségre és nyitottságra van szükség, de persze elengedhetetlen, hogy a diákok is partnerek legyenek. Azt gondolom, hogy azok a vállalatok vesznek részt a programban, akik képesek előre gondolkodni, tudják, hogy a következő években milyen üres állásaik lesznek, és ennek megfelelően várják a fiatalokat. A gazdasági élet szereplői örülnek a lehetőségnek – ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy több mint 350 külső együttműködő partnerrel kötött megállapodást a duális képzést indító 21 intézmény, és nagyon jó hír, hogy minden régióban lehet ilyen típusú szakra jelentkezni.

Az ilyen szakot választók dolgoznak is a cégeknél. Kapnak a munkájukért fizetést?

Háry András: A vállalatok és a diákok hallgatói munkaszerződést kötnek, a cégek a képzés teljes ideje alatt díjazzák a hallgatókat. Ennek mértéke hetente legalább a minimálbér 15 százaléka, azaz havonta a minimálbér legkevesebb 60 százaléka körüli összeget jelent.

Ez nem zárja ki azon vállalatok jelentkezését, amelyek szűkös anyagi helyzetük miatt nem tudnak pluszterheket vállalni?

Háry András: A friss diplomások foglalkoztatása mindig pluszköltséggel jár. Egyrészt legalább egy–két év, amíg megtalálják a helyüket a vállalati rendszerben, és addig nem tudnak száz százalékot nyújtani, de az is pénzbe kerül, ha fejvadász cég útján találják meg őket. Így viszont arra képezik ki őket, amire szükség van, a cégvezetők tudják, mit várhatnak el tőlük, így amikor munkaerőre van szükségük, nem kell keresgélniük. Ezzel időt és pénzt spórolnak, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy megtérül az az összeg, amit a képzés alatt bérre költenek.

A diákok pénzt keresnek, mialatt megszerzik a diplomájukat. Mit nyernek még?

Háry András: A vállalatoknál folytatható gyakorlati képzések – tartalmuk, struktúrájuk és a megnövelt óraszám eredményeként – növelik a hallgatók szakmai kompetenciáját. Megkérdőjelezhetetlen, hogy azok a fiatalok, akik úgy lépnek ki az egyetem vagy főiskola kapuján, hogy akár 3 ezer óra gyakorlat van mögöttük, sokkal kelendőbbek a munkaerőpiacon. De általában nem kerülnek oda, hiszen az adott cég azonnal munkát ajánl nekik.

Így és ezt tanulják

A képzés menete: A hallgatók képzési ideje 48 hét/tanév – ez közel kétszer annyi, mint a hagyományos képzésben részt vevő szaktársaiké –, melyből huszonhatot a felsőoktatási intézményben, huszonkettőt pedig a gyakorlati helyükön töltenek: a szorgalmi időszakot a nappali munkarendű hallgatókkal együtt végzik, a vizsgaidőszak és a szünidők alatt a vállalati oktatásban és gyakorlatban vesznek részt. A duális képzési szakok választéka: Agrár: állattenyésztő mérnöki, élelmiszer-mérnöki, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki, kertészmérnöki, környezetgazdálkodási agrármérnöki, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, mezőgazdasági mérnöki, növénytermesztő mérnöki, szőlész-borász mérnöki. Gazdaságtudomány: gazdálkodás és menedzsment, kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel, számvitel, turizmus-vendéglátás. Informatika: gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus, programtervező informatikus. Műszaki: anyagmérnöki, építészmérnöki, építőmérnöki, faipari mérnöki, gépészmérnöki, járműmérnöki, környezetmérnöki, logisztikai mérnöki, mechatronikai mérnöki, műszaki menedzser, villamosmérnöki.

KM-SZA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!