Nyíregyháza hírei

2015.03.26. 13:50

Elfogadta gazdaságfejlesztési programját a nyíregyházi önkormányzat

Nyíregyháza, 2015. március 26., csütörtök (MTI) - Új ipari park kialakítása, a meglévő bővítése, innovációs kutatóközpont és gyógyszálloda építése is szerepel a nyíregyházi önkormányzat gazdaságfejlesztési programjában, amelyet csütörtökön fogadott el a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely közgyűlése.

Nyíregyháza, 2015. március 26., csütörtök (MTI) - Új ipari park kialakítása, a meglévő bővítése, innovációs kutatóközpont és gyógyszálloda építése is szerepel a nyíregyházi önkormányzat gazdaságfejlesztési programjában, amelyet csütörtökön fogadott el a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely közgyűlése.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester a testület ülésén napirendre került tervezet előterjesztésében hangsúlyozta: a 2015 és 2019 közötti időszakra szóló koncepció pénzügyi alapja az európai uniós terület- és településfejlesztési operatív program 24,63 milliárd forint összegű címzett kerete, valamint a város számít az ágazati programok pályázati támogatásaira is.

A nyíregyházi önkormányzat elsősorban a további munkahelyteremtést, a foglalkoztatás javítását, a gyógyhellyé nyilvánított sóstógyógyfürdői városrész idegenforgalmi fejlesztését, a vonzó települési környezet kialakítását és a közszolgáltatások színvonalának emelését tartja a legfontosabbnak a programjában.

Az elképzelések megvalósítását segíti egy korábban elfogadott fejlesztési projektlista, amely konkrét beruházási terveket tartalmaz.

A 120 ezres nyírségi nagyvárosban újabb ipari park kialakítását tervezik a Lego gyár környezetében, a 36-os és a 38-as utat az M3-as autópályához csatlakoztató, már épülő nyugati elkerülő út mentén.

A meglévő ipari parkot is bővítik, az elképzelések szerint a déli része mellett teljes termelői infrastruktúrával ellátott terület áll majd a befektetők rendelkezésére, és természetesen utakat is építenek oda.

A projektlista tervei között szerepel egy innovációs kutatóközpont létrehozása, az ipari parkokba eddig települt és a jövőben települő cégek igénye szerint, amivel a vállalkozások kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységét szeretnék támogatni.

Sóstógyógyfürdőn gyógy- és rekreációs szállodát terveznek építeni 100-120 szobával, a hotel négycsillagos lenne és lehetőleg egy nemzetközi szállodalánc professzionális üzemeltetésében működne. A szálloda kapcsolódna a gyógyászati feladatokat is ellátó élményfürdőhöz, amelyet éppen most fejlesztenek tovább 380 millió forintos költséggel. Négycsillagos kemping létesítését is tervezik az üdülőhelyen.

Épülne továbbá egy komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai fogadócentrum, és szó van arról is, hogy a Nyíregyházi Állatparkban egy Európában is egyedülálló turisztikai attrakciót hozzanak létre.

A nyíregyházi önkormányzat gazdaságfejlesztési programját a fideszes többségű közgyűlés 15 igen szavazattal, 2 nem ellenében fogadta el, 3 képviselő pedig tartózkodott a voksolásnál.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!