Nyíregyháza hírei

2015.03.29. 15:27

Eljárnak a méheket nem kímélőkkel szemben

Nyíregyháza - Méhpusztulás esetén súlyos kártérítési felelőssége keletkezik a gazdálkodónak.

Nyíregyháza - Méhpusztulás esetén súlyos kártérítési felelőssége keletkezik a gazdálkodónak. „Közeleg a növények (repce, gyümölcs, árvacsalán, pongyola-pitypang) virágzása, így a méhek védelme nagyon fontos. Méhpusztulás esetén súlyos kártérítési felelőssége keletkezik a gazdálkodónak” – áll a megyei kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság felhívásában.

Gondatlan növényvédőszer-használat miatt a múlt évben 79 méhészetben történt méhmérgezés, ezért az igazgatóság növényvédelmi felügyelői kiemelt figyelmet fordítanak a méhekre kockázatos növényvédő szerek felhasználásának ellenőrzésére. A virágzó növények (kultúrnövény, virágzó gyom, mézharmatot termelő növény melyet a méhek látogathatnak) növényvédő szeres kezelésekor a méhek védelmét biztosító technológiát kell alkalmazni, melyet az adott készítmény engedélyokirata pontosan tartalmaz.

Nagyon fontos a méhvédelemre vonatkozó 2010-es FVM rendelet betartása, amely kimondja, hogy gazdasági növények kezelése a virágbimbó feslésétől a virágszirmok lehullásáig terjedő időszakban (virágzásban) méhekre kifejezetten veszélyes vagy kifejezetten kockázatos növényvédő szerrel tilos.

A tilalom a virágzás idején kívül is érvényes, ha a táblát vagy annak környékét tömegesen virágzó mézelő növények borítják, vagy ha a gazdasági növényt a méhek egyéb okból látogatják. A gazdasági növényt a virágzása, vagy az fenti időtartam alatt valamely károsító ellen nem jelölésköteles, vagy méhekre mérsékelten veszélyes, vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szerrel lehet kezelni.

Szúrópróbaszerűen ellenőriznek

Méhekre mérsékelten veszélyes, vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása kizárólag a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt 1 órával kezdhető meg, és 23 óráig tarthat. A növényvédelmi hatóság a szúrópróbaszerű ellenőrzések során a fenti rendelkezések megszegése esetén növényvédelmi bírságot szab ki.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!