Nyíregyháza hírei

2015.03.02. 16:41

Elkezdődtek a szintvizsgák

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Megyénkben az idén 2600 diák tesz vizsgát 25 oktatási intézményből, 38 szakképesítésben.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Megyénkben az idén 2600 diák tesz vizsgát 25 oktatási intézményből, 38 szakképesítésben.

Az idén tizenegyedik alkalommal szervezi meg a megyei iskolarendszerű szakképzésben résztvevő diákok gyakorlati tudásának felmérését szolgáló szakmai szintvizsgákat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Idén 2600 diák tesz vizsgát 25 oktatási intézményből, 38 szakképesítésben megyénkben. Az iparkamara ezeket a vizsgákat készíti elő és szervezi meg február első tanítási napjától április utolsó tanítási napjáig, együttműködve a képző intézményekkel.

Alkalmas vagy sem?

A szintvizsga választ ad arra, hogy a tanuló elsajátította-e az irányítás melletti munkavégzéshez szükséges kompetenciákat, alkalmas-e arra, hogy a következő tanévben tanulószerződéssel egy gazdálkodószervezetnél gyakorlati képzésen vegyen részt.

A szintvizsga a szakmai vizsgát megelőzően információt ad a tanulónak, az oktatónak, hogy a végső megmérettetésre pótolhassa esetleg hiányzó ismereteit, javítva ezzel a felkészülés hatékonyságát, eredményességét és vizsgatapasztalatot biztosítson. Az idei évben legtöbben az eladó, szakács, pincér és a hegesztő szakmákban tesznek szintvizsgát.

A sikeres vizsga után a diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy szakmájuk gyakorlati fortélyait egy vállalkozásnál sajátítsák el, ahol valós munkakörülmények között válhatnak szakmájuk leendő mesterévé.

Nyilvános a követelmény

A sikeres felkészülést segíti, hogy a követelményrendszer nyilvános, továbbá a feladatbankok hozzáférhetőek a www.isziir.hu oldalon. Ezen vizsgák szervezésével kapcsolatos tudnivalókat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szintvizsga szabályzata tartalmazza.

A szintvizsgák során a szervezők minden eszközt és szükséges feltételt biztosítanak a tanulók számára a megfelelő színvonalú munkavégzésre, így e feladat megvalósítása során rendkívül fontos a kamara és a képző intézmények közötti hatékony együttműködés – tájékoztatta lapunkat Mészáros Éva, a megyei iparkamara kommunikációs vezetője.

Változott a munkaerőpiac

Az elmúlt másfél évtizedben alapvetően megváltozott a munkaerőpiac és a képzési rendszer is.

Differenciáltabbá vált a foglalkoztatók igénye a munkavállalókkal szemben.

A munkaerő-piaci keresletben a súlypont a foglalkoztathatóságra és teljesítőképességre helyeződött. Megnőtt a kereslet a mobil, betanítható munkaerő, és a változó munkakörülményekhez rugalmasan alkalmazkodni tudó szakemberek iránt. A cél, hozzájárulni a szakképzés minőségének és hatékonyságának javításához, feladatot és felelősséget vállalni a szakképzés innovációjában, működtetni egy olyan ellenőrzést – a szintvizsgát –, amely a gyakorlati képzés minőségbiztosítási rendszerének alapfeltétele – közölte Mészáros Éva.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!