Nyíregyháza hírei

2015.03.07. 15:00

Gyilkosság - több rejtélyes szállal

Nyíregyháza - A holttesten nem az elítélt DNS-nyomait találták meg, mégis egyedül ő a gyanúsított.

Nyíregyháza - A holttesten nem az elítélt DNS-nyomait találták meg, mégis egyedül ő a gyanúsított.

Brutális kegyetlenséggel öltek meg egy nőt három évvel ezelőtt Nyíregyházán, s bár a közelmúltban hozott ítélet megnevezte a gyilkost, számos nyitott kérdés, rejtélyes körülmény övezi az esetet. A felmentésért fellebbező védőügyvéd kifogásai valóban különösen hatnak…

A szörnyű történet 2012. október 1. estéjén vette kezdetét: ekkor ölték meg nyíregyházi lakásában azt a középkorú nőt, aki a Nyíregyházi Törvényszéken dolgozott, büntetőügyekben volt leíró. A rendőrség azonnal az áldozat volt élettársát, K. Lászlót gyanúsította meg a cselekmény elkövetésével, azt feltételezve, hogy az emberölés indoka féltékenység volt. K. László hét évig élt együtt az áldozattal, de két hónappal az eset előtt szakítottak.

Halottkém helyett háziorvos

Az egykori munkatársra tekintettel a Nyíregyházi Törvényszék elfogultságot jelentett be, így az ügyet a Debreceni Törvényszék tárgyalta első fokon, a vádat pedig a Miskolci Ügyészség képviselte. K. Lászlót egy rendbeli emberölés és egy rendbeli kifosztás bűntett elkövetése miatt 20 év fegyházbüntetésre ítélték, ez ellen a vádlott és a védelem fellebbezett, felmentést kérve.

– Különös momentumokkal és megválaszolatlan kérdésekkel terhelt az egész ügy. Az emberölést október 2-án fedezték fel, de a hatóság háziorvost hívott a helyszínre a holttest megvizsgálásához, holott halottkémet, vagyis igazságügyi orvos-szakértőt kellett volna. A háziorvos csak a halál tényét rögzítette, de nem állapította meg a halál beálltának pontos időpontját – veszi elő az első érvét dr. Fazekas Sándor ügyvéd.

Ez azért lényeges – indokol nyomban –, mert ha a gyilkosság az előző este 9 óra után történt, akkor K. László nem lehetett az elkövető, hiszen akkor ő már megjelent a munkahelyén és megkezdte esti műszakos munkáját.

Egy csomag véres rágógumi

- Tovább erősíti a kételyeket, hogy a sértett alatt közvetlenül lakó szomszéd állítja: este 9 óra után még hallotta, hogy a sértett lakásában valaki lehúzza a vécét. Ebben az esetben viszont K. László kizárható az elkövetői körből – szögezi le dr. Fazekas Sándor, aki ettől is „ütősebb” érvekkel szolgál.

A gyilkosság helyszínén három idegen (két férfi és egy női) DNS-t rögzített a nyomozóhatóság, míg a holttesten egy nyíregyházi orvos DNS (szőrképletből nyert) nyomait találták meg, miként a helyszínen talált csomag rágógumin is, amin a holttestet áthúzták és ami a nyomszakértők szerint nagy valószínűséggel az elkövető zsebéből esett ki, amikor a holttestet áthúzta az előszobából a szobába.

Nincs meg az eszköz

Nincs meg az elkövetés eszköze, és nincsenek a helyszínen K. Lászlóhoz köthető olyan nyomok sem, amelyek alapján az emberöléssel összefüggésbe hozható lenne. Tanúk sem látták a környéken aznap.

Mindezek ellenére a bíróság mégis elítélte, mert a helyszíntől kb. 600 méterre, a Petőfi téri buszmegállóban egy ipari kamera felvételén néhányan felismerni vélték K. Lászlót, ahogy a buszmegállóban áll.

Két gond merül fel ezzel kapcsolatban – jegyzi meg az ügyvéd –: arcról határozottan és egyértelműen senki nem ismeri fel, egy biomechanikai szakértő mozgás- és kéztartás­elemzésre alapozva azonosította be K. Lászlót, aki viszont tíz perccel a felvétel előtt a Kertvárosban teljesen más ruhában, kerékpárral közlekedve találkozott két szomszédjával is, akik ezt tanúvallomásban erősítették meg.

Zavaros hazugságvizsgálat

K. László rendben megjelent munkahelyén, reggel 7 óráig dolgozott, majd hazament, lefeküdt aludni. Pár óra alvás után állította elő a rendőrség, ahogy ébredt: pizsamában, papucsban, s hatórás kihallgatás után feltették neki a kérdést: hajlandó-e alávetni magát hazugságvizsgálatnak.

Erre azonnal igent mondott, így rögvest Budapestre vitték, ahol hajnal 5 óráig folytatták a kihallgatását és a vizsgálatot. Ez teljesen szabálytalan volt, ilyen állapotban nem lehet poligráfos vizsgálatot lefolytatni – szögezi le az ügyvéd.

Szerinte ez is döntőnek bizonyult az ügy félrevitelében, mert védence nem bírta tovább a maratoni kihallgatással járó stresszt, pszichésen összeomlott, s csak azért, hogy túl legyen rajta, elvállalta a bűncselekmény elkövetését, s beszélt arról, hol rejtette el az elkövetés eszközét, illetve a ruházatot, amit viselt.

Nyomok nélküli ruha, lakás

A megadott helyen viszont semmit nem talált a rendőrség, és a gyilkosság részleteiről sem kapott semmi érdemlegeset. A kvázi beismerés a törvényszék által is elismerten nem tekinthető beismerő vallomásnak, és nélkülözött mindenféle valóságalapot.

K. László személyiségprofilja – bíróság által is megállapítottan – nem erőszakos típus, konfliktuskerülő, nem agresszív alkat, tettlegesség soha nem fordult elő korábban a felek között. K. László lakásán, ruházatán, testén semmiféle nyomot nem találtak, mégis, rajta kívül senkit sem gyanúsítottak az ügyben.

– Meggyőződésem: nem a tényleges elkövetőt ítélte el a Debreceni Törvényszék, és az ítéletben részletezett nyomozati hibák miatt az ügy teljes körű felderítése a mai napig nem történt meg.

– Csak remélni tudom, hogy a másodfokú eljárásban az Ítélőtábla kiküszöböli ezt – bízik a felmentésben dr. Fazekas Sándor.


Debrecen, Nyíregyháza - Bűnösnek találta a Debreceni Törvényszék különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben és kifosztásban azt a nyíregyházi férfit, aki 2012. október elsején kirívó brutalitással megölte volt barátnőjét a szabolcsi megyeszékhelyen. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!