Nyíregyháza hírei

2015.03.11. 13:59

Igyunk egy pohár vizet!

Nyíregyháza - Egy átlagos embernek napi 2-3 liter folyadék, elsősorban szénsavmentes víz fogyasztása ajánlott.

Nyíregyháza - Egy átlagos embernek napi 2-3 liter folyadék, elsősorban szénsavmentes víz fogyasztása ajánlott.Köztudott, hogy az emberek többsége igen kevés folyadékot iszik naponta, pedig az általában javasolt napi 2-3 liter víz elfogyasztásával nagyon sokat tehetünk szervezetünk, veséink egészségének megőrzéséért. Szervezetünk egészséges működéséhez gondoskodnunk kell a megfelelő folyadékbevitelről, hiszen az a vérképződéstől az anyagcseréig számos életfunkciónkhoz szükséges. Csupán már 3%-os folyadékhiánynál csökkennek az anyagcsere-folyamatok, 10%-nál pedig már a vesék működése is leállhat, s káros anyagcseretermékek halmozódhatnak fel a vérben.

Egy átlagos embernek napi 2-3 liter folyadék, elsősorban szénsavmentes víz fogyasztása ajánlott. Az elégtelen folyadékbevitel kezdetben fáradékonyságot, fejfájást, dekoncentráltságot, savtúltermelést okozhat, hosszú távon súlyosan megterheli a szívet és a keringési rendszert, valamint akadályozza a megfelelő anyagcserét, így előkészítve az utat olyan súlyosabb betegségekhez, mint a magas vérnyomás, a diabétesz és a vesebetegség.

Kezdetben tünetmentes

A megfelelő hidratáció rendkívül fontos, jó azonban tudni, hogy míg a megelőzés és a romló veseműködés kezdeti szakaszában fokozott folyadékbevitelre van szükség, addig a veseelégtelenség késői stádiumában ez az elv megfordul, mert a vese már nem tudja kiválasztani a megfelelő mennyiségű folyadékot, így a túlzott folyadékbevitel ártalmas lehet.

Mivel kezdetben tünetmentes, sajnos sok esetben a vesebetegséget csak akkor ismerik fel, amikor a vesék már nem képesek ellátni feladataikat, így leállnak, és azonnali dialízis szükséges.

– Ma már a krónikus vesebetegséggel hosszú távon együtt lehet élni, és az életben tartó dialíziskezelés minden érintett beteg számára elérhető. A B. Braun Avitum hálózatában a magyar vesebetegek közel negyven százaléka, ebből a nyíregyházi központunkban kétszázötven, a mátészalkaiban jelenleg nyolcvanöt beteg számára nyújtunk világszínvonalú kezelést – emelte ki a világnap kapcsán Kállai Tamás, a Nemzeti Minőségi Díjjal is elismert B. Braun Avitum értékesítési és operatív igazgatója.

Programok a megyében

A vese világnapjához kapcsolódva a nyíregyházi dialízisközpont munkatársai a vesebetegek megyei egyesületével közösen március 11-én, szerdán 13 órától a Korzó Bevásárlóközpontban rendeznek szakmai és felvilágosító napot. Az érdeklődők előadásokat hallhatnak, tanácsadáson vehetnek részt, s lehetőség lesz az ingyenes vérnyomásmérésre is.

Másnap, március 12-én, csütörtökön a mátészalkai dialízisközpont várja az egészségükért, s főként a veséjükért tenni akarókat szakmai és felvilágosító programmal, amelynek keretében a dializált, a transzplantált és a gondozott betegek, valamint hozzátartozóik és az érdeklődők számára tartanak ismeretterjesztő programokat és előadásokat.

KM–BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!