Nyíregyháza hírei

2015.03.09. 13:34

Másfél millió forintos beavatkozás

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Hatósági eljárások sora indulhat meg a felelőtlen tűzgyújtókkal szemben. A hétvégén 29 szabadtéri tűzesetnél avatkoztak be a tűzoltók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, több mint 40 munkaórát töltöttek el a lángok oltásánál.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Hatósági eljárások sora indulhat meg a felelőtlen tűzgyújtókkal szemben. A hétvégén 29 szabadtéri tűzesetnél avatkoztak be a tűzoltók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, több mint 40 munkaórát töltöttek el a lángok oltásánál.

45 segélyhívás érkezett a hétvégén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányításához, ebből 29 esetben szabadtéri tűzhöz riasztották a megye tűzoltóit. Az összes ezzel kapcsolatos vonulási költség megközelíti az 1,3 millió forintot, miközben a tűzzel okozott kárérték elhanyagolható, vagy nem számottevő. A tűzesetek felszámolását azonban a környezetre való veszélyeztetettsége indokolja. A szabadtéri tűzoltás a legköltségesebb beavatkozás, miután a vízutánpótlás nem áll az esetek többségében a helyszínen rendelkezésre, sok esetben gépjárművel megközelíthetetlenek a kárhelyszínek, ráadásul a felelőtlen tűzesetek miatt a beavatkozó állomány erőit más esetek elől is elvonják.

A mögöttünk hagyott hétvégén több esetben a tűzgyújtás veszélybe sodorta mások anyagi javait, ezekben az esetekben hatósági eljárás indult. Az eljárások során minden esetben vizsgálják, hogy a tulajdonos, vagy a földhasználó a tűz megelőzése és továbbterjedése érdekében az érintett földterületen betartotta-e a művelési ágazatnak megfelelő követelményeket.

Amennyiben a hatóság vizsgálata során hiányosságot, szabálysértést észlel a földterület használójával, vagy tulajdonlásával szemben szabálysértési eljárást kezdeményezhet. A vizsgálat kiterjed nemcsak a tűz keletkezésével érintett, hanem a vele szomszédos műveletlen, a tűz terjedését elősegítő területekre is. A hatóság a gondatlan tűzokozóval szemben tűzvédelmi bírság kiszabására kötelezett, melynek legkisebb mértéke a tűzoltói beavatkozás függvényében, beavatkozás nélkül százezer forint, tűzoltói beavatkozás esetében kettőszázezer forint. Külterület esetén a tűzvédelmi hatóság engedélyével irányított égetés végezhető. A hatósági engedély beszerzése érdekében a tervezett időpont előtt legalább tíz nappal az illetékes tűzvédelmi hatóságnál kell a kérelmet benyújtani, amelyet öt munkanapon belül elbírálnak és engedélyeznek a feltételek megléte esetén.

Belterületi égetést az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat tiltja, azonban a jogszabályi rendelkezés értelmében az önkormányzati rendeletben megfogalmazott feltételek teljesülésével végezhető. Ugyanakkor a rendelet megszegése jegyzői-, valamint a tűzvédelmi szabálysértés pedig hatósági eljárást von maga után, ami 20 és 60 ezer forint közötti pénzbírság kiszabását teszi lehetővé.

A hatóság kéri a lakosság együttműködését a vegetációs tüzek megelőzése, a közbiztonság növelése érdekében.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság felhívása

Az erdő- és szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyesebb időszak, ilyenkor Magyarországon évente több ezer tűz keletkezik. A statisztikai adatokból látszik, hogy az idén eddig már több mint kétszer annyi erdő- és vegetációtűz gyulladt, mint tavaly ilyenkor.

Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás ideális feltételeket teremt a tüzek kialakulásához, továbbterjedéséhez. Erdőtűz-veszélyes időszakban a földművelésügyi miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni!

A szabadterületi tüzek megakadályozására vonatkozó általános előírás, hogy a terület tulajdonosa, használója köteles a területet éghető anyagtól, száraz növényzettől mentesen tartani. A belterületi hulladékégetés – amennyiben más jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – tilos! Kerti zöldhulladék égetésre csak ott van lehetőség, ahol ezt önkormányzati rendelet megengedi.

A kirándulóknak fontos tudnia, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet. Ha befejezték a szabadtéri sütés-főzést, vagy a kerti hulladék égetését, akkor a tüzet minden esetben oltsák el vízzel és takarják le földdel. Az égetésnél mindig legyen a közelben kerti szerszám a szél által elfújt avar összeszedésére, illetve ha van kerti locsolóeszköz, szükség esetén azt is használják. A dohányzók pedig minden esetben oltsák el az égő cigarettacsikket, mert az is könnyen tüzet okozhat.

Március 5-én hatályba lépett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely új előírásokat határoz meg a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozóan is. Mielőtt tüzet gyújtanának, tájékozódjanak a megváltozott szabályokról az alábbi linken:

Amennyiben mégis tűzeset következik be, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti “kis tüzek” eloltásán túlmenően az, hogy arról a 105-ös, vagy 112-es segélyhívó számon haladéktalanul értesíteni kell a katasztrófavédelmet.

Tűzgyújtási tilalommal és erdőtüzekkel kapcsolatos további információkat www.katasztrofavedelem.hu vagy a www.nebih.hu oldalon talál!

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -


Összefoglaló Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2015. március 8-án történt katasztrófavédelmi eseményeiből. tovább »

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!