Nyíregyháza hírei

2015.03.31. 18:25

Nagyböjt után sok-sok finomság

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Sok minden kiderül a sonka csomagolásán található címkéről.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Sok minden kiderül a sonka csomagolásán található címkéről.

– A hús „bizalmi” termék: olyan gyártótól, olyan forgalma­zótól vegye meg mindenki az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott. Gondosan ellenőrizze mindenki a termék szavatossági idejét! Kétes eredetű terméket, aminek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon senki! – javasolta Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára.

Eltérő élvezeti érték

De mit árul el a címke? Először is a sonka alapanyagát (az állatot, amiből a termék készült, kivéve a sertést), utal a feldolgozott testtájra (comb vagy lapocka), és informál a termék színhústartalmáról. Utóbbi szempontjából óriási a szórás a magyar piacon. Találkozhatunk „gazdag”, 88%-os sertéscombtartalmú vagy 63%-os pulykamelltartalmú sonkával, de van olyan is, amelynek a hústartalma még az 50%-ot sem éri el.

A címkének tartalmaznia kell az előkészítés módját (darabolt vagy kötözött), fel kell tüntetni a hőkezelés módját (nyers vagy főtt), a pácolás és a füstölés módját, valamint nyers sonkák esetén azt, hogy a termék nyersen és/vagy főzve, illetve sütve fogyasztható. A gyorspácolt sonkák címkéjén olykor ijesztően hosszú felsorolást találunk a különböző adalékanyagokról, ízfokozókról és állományjavítókról, de pusztán emiatt nem kell meghátrálni, hiszen ezekből kizárólag engedélyezett mennyiséget tartalmazhatnak a termékek.

A hatóságok húsvét táján külön figyelik a szezonális termékeket. Gyakori szabálytalanság a húskészítmények nem megfelelő tárolás miatti romlása, valamint az, hogy a termékek jelöletlenül, vagy hibás, illetve hiányos jelöléssel kerülnek forgalomba. A laboratóriumi vizsgálatok időnként túl magas konyhasótartalmat mutatnak ki. A címkén szerepelnie kell az EU által kiadott regisztrációs számnak, amelyet lédig termékek esetében a szállítólevél tartalmaz, ezen kívül a gyártó/forgalmazó megnevezését.

– Mi úgy érezzük, hogy a vásárlók most már figyelnek a minőségre is. Annak köszönhetően, hogy húsvét környékén folyamatosan tájékoztatjuk a vásárlókat, kérjük, figyeljenek oda, hogy mit vásárolnak, szerintünk tudatosabban választanak. Tisztában vannak vele, hogy ha egy gyorspácolású sonkát vásárolnak, annak más az élvezeti értéke; mindig felhívjuk a figyelmet, hogy húsvét egyszer van egy évben, próbáljanak meg inkább kevesebbet, de jobb minőségűt vásárolni, így nagyobb lesz a sonka élvezeti értéke – emelte ki Mostisch Martina.

Húsvéti édességekből egyre nagyobb forgalmat bonyolít le az élelmiszer-kiskereskedelem. Közel 4 milliárd forintért mintegy 940 tonna csokoládétojást, -nyulat és egyéb ünnepi ajándékot adtak el a boltokban tavaly a húsvéti időszakban, három hónap alatt.

A legtöbb boltban, nagyáruházban akciós áron kínálják a húsvéti finomságokat. Nincs ez másként az egyik nyíregyházi ábécében sem.

– Egyelőre még várat magára a nagy húsvéti vásárlási hajrá, de nem vagyunk elkeseredve, mert eléggé az elején vagyunk még. Egyre többen érdeklődnek az ünnepi termékek, a füstölt áruk iránt, de tojásból, lisztből, cukorból is többet rendeltünk – mondta el érdeklődésünkre Homonyik Mihályné üzletvezető-helyettes.

Töltött káposzta, húsleves

Persze vannak, akik nem hagyják az utolsó pillanatra a bevásárlást, ilyen Varga Dóra és párja, Beri Károly is. A két főiskolás fiatal családi körben tölti a húsvétot, és már két hete elkezdték az ünnepi ételsor hozzávalóinak beszerzését.

– A múlt hét végéig vártunk a családi nagybevásárlással, ekkor vettük meg a sonkát, a tojást, a sárga túró alapanyagait. Összeállítottuk a menüt is: húsvétvasárnapra a szokásos füstölt sonkát, kolbászt, főtt tojást készítjük el, hétfőn pedig töltött káposzta, húsleves kerül az asztalra.

Mi a különbség sonka és sonka között? Íme!

A parasztsonka egész csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva. Ezt a terméket 6 Celsius-fokon több hétig (hónapig) érlelik, és hideg füsttel több napon át, több órán keresztül füstölik, hat hónapig eltartható.

A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka pedig bőrös vagy anélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel, több napon át, több órán keresztül füstölve. Ez a termék egy hónapig tartható el.

A gyorspácolt nyers sonkát konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (maximum 25 százalékos) injektálják be. Több napig fedőpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. Egy hónapig eltartható.

A gyorspácolt, főtt sonka pedig konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (maximum 25 százalék) beinjektált hús, amit 1-2 napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, és 72 Celsius-fokon főzik, vákuumfóliába csomagolják. Egy hónapig eltartható.

MTI, KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!