Nyíregyháza hírei

2015.03.10. 19:23

„Nem vagyok egy popikon”

Nyíregyháza - Csütörtökön Nyíregyházán koncertezik az Új Mini. Török Ádámmal ez alkalomból beszélgettünk.

Nyíregyháza - Csütörtökön Nyíregyházán koncertezik az Új Mini. Török Ádámmal ez alkalomból beszélgettünk.– Nyíregyháza volt akkoriban az egyik kedvenc játszóhelyem az országban – idézte fel a legendás rocker a régi szép időket. – Faházakban aludtunk, Sóstón úsztunk a tóban, szép emlékeim vannak ebből az időből. Ezért is örülök, hogy a felújított művelődési központ egyik nyitóbuliját mi csinálhatjuk. El fogom játszani a közönségnek a legismertebb slágereinket: a Gőzhajót, A keresztes lovagot, a Vissza a városba címűt. Sok olyan rajongóra számítok, akik ezeken nőttek fel, s szeretik ezt a fajta zenét.

Öreg zenész nem vén zenész

Török Ádám megjelenésében ugyanolyan hétköznapi, mint amennyire szerény interjúalany. Amikor popikonként aposztrofálják, öniróniája sem hagyja cserben.

– Nem tartom magam annak – hárítja el a hangzatos címet. – Persze, én is örülök, ha szeretik, amit csinálok. Az pedig csak a beat- és rockzenei élet szerencséje, hogy „öreg fószerek” is színpadra léphetnek, s meghallgatják őket az emberek. Eric Clapton hetvenéves, Paul McCartney egy kicsivel több, de ma is népszerűek. Ezért vagyunk még mi is színpadon.

A Magyar Nemzet Online tizenegy rockzenei újságíró közreműködésével összeállította a minden idők legjobb magyar rocklemezeinek a listáját. Ebben a versenyben a Mini 2008-as Fruit Pebbles című kiadványa második helyen végzett, a Syrius előtt. Nincs tehát miért szégyenkeznie a szintén hetvenhez közeledő hazai frontembernek sem. – Olyan kitüntetés ez, amellyel elismerték, amit csinálok – mondja.

– Ami a zenénket illeti, az utolsó húsz évben a blues felé fordultam, s a jazz-rock egy kicsit most háttérbe szorult. Nem kimondottan angolszász, vagy amerikai bluest játszunk, inkább rock- vagy rhythm&bluest, s komponistaként csak a stílusra jellemző fordulatokat használom. Mindig is a közép-európai gyökerekhez igyekeztem a zenénket igazítani, magyarul szólva a közönséghez.

Igazi, élő muzsika

Amikor a tervekről kérdezem, ismét csak mosolyog. – Ebben a korban már nem szabad túlzottan előre tervezni. A nyarunk szinte tele van, s már novemberre is kötöttünk le koncertet. Svájcban szeptember 28-án lépünk fel, egy ottani jazz-rock fesztiválon. S nem utolsósorban kihoztunk egy új CD-t, igazi, élő muzsikával megtöltve. Játszik rajta Tátrai, Závodi, Muck Feri, Pinyó, Zsoldos Tomi és jómagam. Egy hangot sem cseréltünk ki ezen a ragyogó lemezen. Minden úgy lett rögzítve, ahogyan megszólalt. 1994-ben Papp Gyuszival összehoztunk egy Bartók-feldolgozást, jövőre ki szeretnénk adni ugyanígy, közösen egy újabbat.

KM-MJ

A ’80-as évektől...

1980: Mini koncert (MHV Pepita)

1983: Dzsungel (MHV Pepita)

1993: Vissza a Városba – válogatás

1993: 25 év Rock (Lézer Kft.)

2008: Fruit Pebbless (LP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!