Nyíregyháza hírei

2015.03.22. 11:30

Nőtt a balesetek száma

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Több baleset történt 2013-ban és 2014-ben is az előző évinél. A közútfejlesztések és a fokozott rendőri jelenlét ellenére a közúti balesetek Magyarországon évente több száz áldozat halálát, és sok ezer – a balesetekben sérülést szenvedő – ember maradandó egészségkárosodását okozzák.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Több baleset történt 2013-ban és 2014-ben is az előző évinél. A közútfejlesztések és a fokozott rendőri jelenlét ellenére a közúti balesetek Magyarországon évente több száz áldozat halálát, és sok ezer – a balesetekben sérülést szenvedő – ember maradandó egészségkárosodását okozzák.Az elmúlt években a közlekedés biztonságát szolgáló szabályokat szigorították, és emelkedtek a közúti szabálysértésekre vonatkozó bírságok is – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal lapunkhoz eljuttattott közleményéből.

Egy darabig mérséklődött…

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közútjain 2005 és 2012 között – az országoshoz hasonlóan – folyamatosan mérséklődött a személyi sérüléssel járó balesetek száma, és 2012-ben harmadával kevesebb baleset történt, mint 8 évvel korábban.

Ezt követően azonban 2013-ban és 2014-ben több balesetet regisztráltak az előző évinél. 2014-ben az esetek száma 11 százalékkal, a balesetet szenvedett személyeké 13 százalékkal nőtt a 2013. évihez képest. (Országosan a balesetek száma a megyeinél kisebb ütemben, 1 százalékkal emelkedett, a balesetet szenvedett személyeké lényegében nem változott.)

2014-ben összesen 947 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a megye közútjain, ami az országban regisztrált esetek 6 százalékát jelentette.

A balesetek héttizedét adó könnyű sérüléses esetek száma 14 százalékkal, 660-ra emelkedett. Halálos sérülést okozó balesetből harmadával több, vagyis 36 következett be. A balesetek közül 251 végződött súlyos sérüléssel – számuk kissé emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Az alkoholos befolyásoltság alatt okozott balesetek előfordulása érdemben nem változott. A 129 ittas állapotban előidézett baleset az esetek 14 százalékát tette ki. A balesetek háromtizede a harmadik negyedévben történt. A megyében összesen 1243 személy sérült meg, közülük 924-en könnyen, 274-en súlyosan, 44-en pedig életüket vesztették.

Kevesebb a súlyosan sérült

– A könnyebben megsérültek száma 17 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a súlyosan sérült személyeké csökkent. A megye közútjain 17-tel többen hunytak el az egy évvel korábbinál. Az alkoholos befolyásoltság következtében előidézett balesetekben 170-en szenvedtek el valamilyen sérülést. Száz balesetben átlagosan 131 személy sérült meg – tájékoztatta lapunkat Sólyom Ildikó, a Központi Statisztikai Hivatal debreceni főosztályának elemzője.

KM


A gondatlanság a fő ok

A balesetek 94 százalékát – az előző évhez képest kissé növekvő hányadát – a járművezetők gondatlanságból okozták. Ezen belül a balesetek 34 százaléka a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt történt.

A kiváltó okok között jelentős arányt képviselt még az elsőbbség meg nem adása, ami 24 százalékban járult hozzá a járművezetők által előidézett balesetekhez. A gyalogosok a balesetek 4 százalékáért tehetők felelőssé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!