Nyíregyháza hírei

2015.03.19. 16:21

Tavaszi szél közmunkást áraszt

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Többen szeretnének közfoglalkoztatottak lenni, mint amennyi embernek a települések munkát tudnak adni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Többen szeretnének közfoglalkoztatottak lenni, mint amennyi embernek a települések munkát tudnak adni.

A megyeszékhelyen is elindult a tavaszi közfoglalkoztatási program, melynek keretében több mint ezer álláskeresőnek ad munkalehetőséget a NyírVV Kft. – tudatta a társaság szóvivője.

Szabó Edina szerint a résztvevők két részletben, március 16-ától és április 1-jétől kapcsolódhatnak be a programba, és augusztus végéig biztosítanak számukra 8 órás munkavégzési lehetőséget.

– A dolgozók többsége alacsony iskolai végzettségű, ennek megfelelően kisegítő, fizikai munkát végeznek, de a képzettebbek, szakmával rendelkezők is munkalehetőséghez jutnak, elsősorban adminisztrációs és szakipari területeken, amihez többek között az önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok, civil szervezetek és egyházak nyújtanak segítséget – közölte a szóvivő. Hozzátette: a közfoglalkoztatás teljes költsége 1,3 milliárd forint, melyhez Nyíregyháza önkormányzata 380 millió forint saját forrást biztosít.

A megye szinte minden településén elindultak a programok, dolgoznak a közmunkások.

Dombrádon száznyolcvan fővel indítják el a tavaszi közmunkaprogramot.

– Hét programunk is indul, már a munkavédelmi előadásokon túl vagyunk. Zömében aluliskolázottak jelentkeztek. Itt jegyezném meg, hogy kevés a megfelelő végzettséggel bíró szakmunkás, egy-egy OKJ-s jelentkező ugyan akad, de több kellene, gondolok itt például a kőművesre vagy a festőre – tájékoztatta lapunkat Kozmáné Kasza Veronika, Dombrád polgármestere.

Hozzátette, hogy a most induló projektek elsődleges missziója a mezőgazdasági utak rendbetétele, a szemétszedés, illetve a településen és a környékén található illegális hulladéklerakók felszámolása. A dombrádi városvezető elmondta: minden programhoz önerőt kell hozzátenniük, ennek mértéke attól függ, hány fővel indul egy program.

– Jönnek az emberek, de nem tudunk mindenkit felvenni. A kormány meghatározta azt, hogy a most induló projektekbe azokat tegyük be, akik az előzőekből valamilyen okból kimaradtak – fogalmazott Kozmáné Kasza Veronika.

Rozsályon három lépcsőben építkeznek. Indul a „klasszikus” mezőgazdasági és a belvízprogram, de egy helyi érték elnevezésű projekt is fut a határ menti településen.

– Le szeretnénk betonozni a vágóhidunk körüli területet. Belül már rendben vannak a dolgok, a kinti részt kell még „kipofozni”. Minden projekthez kell önerő – közölte lapunkkal Sztolyka Zoltán polgármester, aki hozzátette: a közmunkára jelentkezők harminc százaléka segédmunkás, zömében asztalos vagy kőműves, ami nagyban segíti a hatékonyságot.

A kincstár koordinál

Tiszavasváriban a közmunkások koordinálásáért a Városi Kincstár felel (ezt a különálló önkormányzati szervet még 2007-ben hozták létre).

– Nálunk három ütemben beszélhetünk a tavaszi közfoglalkoztatásról, az első a kistérségi START program, ami sávos támogatású, ez március 3-ával indult el a településen – tudatta lapunkkal dr. Groncsák Andrea, a kincstár vezetője, aki hozzátette: ötödikével startolt egy hosszabb időtartamú foglalkoztatás, amibe hatvan embert vontak be százszázalékos bértámogatással.

– A legnagyobb létszámú projekt (100 fő) március 10-én indult – tudtuk meg dr. Groncsák Andreától, aki szerint a jelentkezők közt van alulképzett is, de dajka vagy adminisztrátor képesítéssel rendelkező személy is.

Több mint kétszázan kaptak munkát

Márciusban két turnusban összesen 217 közmunkás kezdett el dolgozni Nyírmadán.

– A mezőgazdasági munkákra, a belvízelvezető rendszerek, valamint az önkormányzati utak karbantartására meghirdetett közmunkaprogramban 120 embernek tudunk munkát adni – tudtuk meg Kálmán Bélától. A kisváros polgármestere hozzátette: ez egyéves, biztos foglalkoztatást jelent a résztvevőknek, s a város szívesen járul hozzá önerővel is a programhoz.

– Már nem programokhoz kötötten további embereket vettünk fel közcélú munkavégzésre. Itt a tennivalókat az önkormányzat település- és intézményfenntartási, üzemeltetési feladatihoz tudjuk igazítani, így a 97 dolgozó többek között segíti a szociális gondozók munkáját is – tért rá a másik területre a polgármester. Az ötezer lakosú településen ugyan bíznak benne, hogy a kormány ígéretének megfelelően az évben még tovább nőhet a közfoglalkoztatottak száma, de új lehetőségeket is kerestek, és úgy tűnik, találtak.

Az utolsó, pozitív választ várják, s a mintaprogramjukban 22 millió forintból épülne meg a savanyítóüzem, ahol 25-en kapnának munkát.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!