Nyíregyháza hírei

2015.04.28. 17:38

A felmentésnek nincs indoklása

Nyíregyháza - Az új megyei rendőrfőkapitány kinevezését 19 igennel és 4 nemmel támogatta a közgyűlés.

Nyíregyháza - Az új megyei rendőrfőkapitány kinevezését 19 igennel és 4 nemmel támogatta a közgyűlés. Zárt ülésen kettő, nyílt ülésen pedig 17 napirendi pont megtárgyalása várt a megyei közgyűlés tagjaira kedden. Ám arra kevesen gondoltak, hogy már az „első” napirend csaknem másfél órás „Kérdezz-felelek”-et hoz. A megyei közgyűlésnek véleményeznie kellett a megyei rendőr-főkapitányság (MRFK) új vezetőjének kinevezését, azonban a kérdések többsége inkább a múltat, és dr. Tarcsa Csaba volt főkapitány indoklás nélküli felmentésének okait firtatta.

„Érteni akarjuk”

Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány mutatta be Farkas József megbízott megyei rendőr-főkapitányt. Elmondta, hogy 30 éves pályafutása során 25 évig Borsod megyében teljesített szolgálatot, öt évig vezette a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőr-főkapitányságot, szakmai munkája, vezetői kvalitásai alapján alkalmas a Szabolcs megyei főkapitányság vezetésére, s kérte: a testület támogassa a dandártábornok kinevezését.

– A mai nap fordulópont az életemben – fogalmazott Farkas József és hozzátette: felkészült és szakmailag jól képzett állományt vesz át az elődjétől. Az elért jó, s nem egyszer kiváló teljesítményt szeretné megőrizni, javítani. Fontosnak nevezte a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítását, a közterületi jelenlétet, a határbiztonság fenntartását. – Ahol kell együttműködő és segítő, ahol kell, határozott szakmai fellépést ígérhetek – mondta a dandártábornok, aki szoros kapcsolatra törekszik a rendészeti feladatok ellátásban részt vevő szervezetekkel is.

Halmi József és dr. Veres János (MSZP) miközben jó munkát kívánt az új főkapitánynak arra kért választ Papp Károlytól, mi volt az oka Tarcsa Csaba felmentésének, hiszen az MRFK eredményességi mutatói azt bizonyítják, folyamatosan javuló szakmai munkát végeztek, s nagyon fontos volt, hogy megyebeli főkapitányunk volt. Adorján Béla (Jobbik) szintén a miértekre kérdezett rá, mert mint fogalmazott: érteni akarjuk, hogy miért kell egy feltörekvő főkapitányság vezetőjét felmenteni! Rossz irányt mutat, ha a jól végzett munka jutalma a felmentés – mondta.

– Ha szolgálati titok, soha nem fogjuk megtudni a valódi okot – ezt már dr. Helmeczy László (Összefogás megyénkért) mondta és arra kérte Farkas Józsefet, nagy figyelmet fordítsanak az uzsora-bűncselekményekre . Filep Sándor (Fidesz-KDNP) szerint megnyugtató, hogy az új főkapitány a megkezdett munkát akarja folytatni, Sztolyka Zoltán (Fidesz-KDNP) türelmet kért az új főkapitánytól, hiszen egy különleges adottságokkal rendelkező megyébe érkezett, ahol „furfangos” emberek élnek.

– A szolgálati törvény 14 éve ad arra lehetőséget, hogy vezető beosztást betöltő rendőrtisztet indoklás nélkül lehessen visszahívni – válaszolt Papp Károly. Az országos rendőrfőkapitány egyértelműsítette: ilyen esetben nincs, nem lehet indoklás! Tarcsa Csaba (aki a megyei közgyűléstől megkapta az egyik legmagasabb elismerést) jelenleg az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt főtanácsadója.

Tűzzel és vassal

Veres János viszontválaszában annyit tett ehhez hozzá: ez nem jó senkinek, mert továbbra is pletykák, találgatások lengik majd körül, mi volt a volt főkapitány felmentésének az oka. Farkas József (mint a napirend tárgyalásának végére kiderült, éppen kedden ünnepelte a születésnapját) ígéretet tett ara, hogy az élősi bűnözők, az uzsorások ellen tűzzel-vassal lépnek fel. – Igyekszem bebizonyítani, méltó vagyok a bizalomra, s öröm számomra, hogy pozitívan értékelik az állomány munkáját – fogalmazott a főkapitány.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!