Nyíregyháza hírei

2015.04.23. 19:20

A művészet segít a túlélésben

Nyíregyháza - Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójára készül a Móricz Zsigmond Színház társulata.

Nyíregyháza - Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójára készül a Móricz Zsigmond Színház társulata.A Móricz Zsigmond Színház mindig is fontosnak tartotta, hogy kerek évfordulókon jelentős események vagy kiváló művészek előtt tisztelegjen. Ebben az évadban többek között a teátrum Rejtő Jenő és Móricz Zsigmond születésének évfordulóját ünnepelte egy-egy bemutatóval, az idei utolsó nagyszínpadi premier, a Szibériai csárdás pedig kettős centenáriumra emlékezik.

Az I. világháború kitörésének és a Csárdáskirálynő bemutatójának 100. évfordulója ihlette Tasnádi István drámáját, a Szibériai csárdást, a hatalmas szereplőgárdát felvonultató, látványos, zenés, romantikus játékot Tasnádi Csaba igazgató-főrendező állítja színpadra.

– Történelmi tény – mondja a rendező –, hogy a háború alatt azokban a hadifogolytáborokban, ahol a parancsnokok megengedték, a fogvatartottak színházakat vagy sportköröket alakítottak, hogy elviseljék a bezártságot, leküzdjék a honvágyat.

– A Szibériai csárdás egy ilyen táborban játszódik. A parancsnok, aki lekési a népszerű Kálmán Imre-operett pétervári bemutatóját, ajánlatot tesz a magyar katonáknak: ha eljátsszák a Csárdáskirálynőt (az operett ott Sylvia címen futott), bekerülnek a következő fogolycseretranszportba.

Az életük a tét

– A tét tehát óriási, és mivel természetesen nincs náluk sem szövegkönyv, sem partitúra, fejből írták le a szöveget és a dalokat is. Ők készítették el a díszleteket és a jelmezeket, és azok álltak a munkák élére, akik a civil életben is hasonlóval foglalkoztak. A darab üzenete az, hogy a művészet segít a túlélésben, képes átlépni a földrajzi határokat, és hogy mindenféle politikai szekértáboron felül­emelkedik.

It’s Showtime, Siberia!

Érdekesség, hogy miközben Nyíregyházán színpadon elevenedik meg a történet, filmvászonra is kerül: a Tasnádi István művéből készülő It’s Showtime, Siberia! című produkciót az Oscar-jelölt román Robert Dornhelm rendezi, a filmben a világhírű Gérard Depardieu is szerepel.

– A forgatókönyv már készen volt, amikor elhatároztuk, hogy színpadra állítjuk a Szibériai csárdást – mondja Tasnádi Csaba, és hozzáteszi: a filmrendező lehetőségei korlátlanok, míg a színházban nehezebb a feladat, hiszen a színpadon nem egyszerű bemutatni a rengeteg helyszínváltozást. – Emiatt csak részben lesz hagyományos dísz­letezés, helyette látványos videógrafikát használunk, az is biztos, hogy ismert dallamokban nem lesz hiány, mint ahogy látványos megoldásokban és kiváló színészi teljesítményekben is bővelkedik a nyíregyházi bemutató.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!