Nyíregyháza hírei

2015.04.13. 18:28

Az orosz gazdaság erősen az olajártól függ

Nyíregyháza - A román jegybank kellemes helyzetben van: „lazíthat”.

Nyíregyháza - A román jegybank kellemes helyzetben van: „lazíthat”.

A TOP 100 Klub előadásai közt egy rövid külgazdasági kitekintőt is hallhattunk. Az orosz gazdaságról Samu János, a Concorde Zrt. makroelemzője elmondta: más utat járt be mint Magyarország, eddig jól megéltek a kedvező olajárból.

– Manapság azonban felemás a megítélésük, mostanság ők a világ fekete bárányai – mondta a szakember, majd hozzátette: befektetési szempontból ott, ahol baj van, ott lehetőség is adódik.

Átalakuló szerkezet

Az orosz gazdaság dinamikája az olaj árával van összhangban. Ezzel kapcsolatban hozzátette: az orosz gazdaság szerkezete átalakulóban van, a mostani gazdaságpolitika válaszút előtt áll. Nagy kérdés, milyen módon tudja hasznosítani az exportkapacitásait.

– Ha az ukrán helyzet nem fajul tovább, akkor az oroszok túlélik a válságot.

Sokáig bábáskodtak felettük

Románia gazdaságáról Samu János megjegyezte: az eddigi egyensúlytalanságokat sikerült mérsékelni.

– Az unió és az IMF az utóbbi időben bábáskodott a gazdaságpolitikájuk felett. Igyekeznek elhatárolódni a régebbi korrupciós ügyektől. 2011-től a bruttó bérek öt százalékkal növekedtek, az eladósodottság is alacsony. A román jegybank ráadásul kellemes helyzetben van, folyamatos lazítást hajthatnak végre – közölte a makroelemző, majd kiemelte: Románia külső eladósodottsága alacsonyabb, mint Magyarországé.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!