Nyíregyháza hírei

2015.04.13. 11:58

Életbevágó a fegyelem és a figyelem

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Tavaly közel húszezer munkahelyi baleset történt, ezek közül 78 volt halálos.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Tavaly közel húszezer munkahelyi baleset történt, ezek közül 78 volt halálos.Hazánkban tavaly összesen 19661 munkabaleset történt, ezek közül 78 volt halálos. Ebből a szempontból az építőipar és a mezőgazdaság az egyik legnagyobb kockázatú ágazat, de a gépipar (18,5 százalék) a feldolgozóipar (17,5 százalék), illetve a szállítás, raktározás, logisztika (13,4 százalék) is veszélyes üzemnek számít.

Magyarországon 2010-től folyamatosan csökkent a balesetek száma, 2013-ban és a 2014-ben viszont ez a tendencia megfordult. A statisztikai adatokat figyelve kiderül: 2013-ban is volt már némi növekedés, de a 2014-es év jelentős ugrást mutat: 14,2 százalékos az emelkedés az előző év hasonló időszakához képest, és a halálos kimenetelű munkabalesetek száma is nőtt.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, kedden halálra gázolt egy középkorú férfit a szemétszállító autó Székelyben. A férfi a munkagép kezelőinek egyike volt, aki leesett a járműről, és a kerekek alá került. Sajnos az eset nem egyedi: hazánkban tavaly összesen 19661 munkabaleset történt, ezek közül 78 volt halálos.

A szakemberek szerint a mikro- kis- és középvállalkozások munkabiztonsági politikája meglehetősen kedvezőtlen képet mutatott, illetve mutat ma is. Ennek egyik jellemző példája, hogy a hatóság tudomására juttatott (azaz bejelentett) munkabalesetek száma, és a ténylegesen bekövetkezett munkabalesetek száma között nagy a különbség.

Dolgozni csak kipihenten lehet

A hulladékszállítás speciális munkavégzésnek számít, ahol sok szabály van, de a két legfontosabb a figyelem és a fegyelem. Egy hulladékszállítással foglalkozó szakember lapunknak elmondta: indulás előtt el kell végezniük az ún. műszakos ellenőrzéseket, amikor megvizsgálják a felszereléseiket, fény- és hangjelző, valamint az emelő és a biztonsági berendezéseket.

Felveszik a munkavédelmi bakancsot és kesztyűt, és a fényvisszaverő csíkokkal ellátott ruhát, de órát, gyűrűt vagy karkötőt nem viselhetnek, hiszen ezek beakadva akár súlyos sérüléseket is okozhatnak. Csak kipihenten kezdhetnek dolgozni, és természetesen nem fogyaszthatnak alkoholt – ez utóbbi tényét az alkoholszondás ellenőrzési napló rögzíti. A konténerek vagy kukák ürítését a menetirány szerinti jobb oldalon kell végezniük (kivételt képez az egyirányú utca), azaz a rakodók nem szaladgálhatnak át az úttesten.

Mozgó alkatrészhez nem nyúlhatnak, és olyan távolságban kell állniuk az autótól, hogy ha véletlenül visszaesik a konténer, vagy annak tartalma, ne eshessen rájuk. Abban az esetben, ha a két ürítési hely közötti távolság nem több mint 50 méter, a rakodók nem szállnak be az autóba, hanem a hátsó fellépőn állva teszik meg ezt távolságot – ilyenkor legfeljebb 15 km/óra sebességgel haladhat az autó. Ha az autó mozog, tilos fel- és lelépniük, a legtöbb autón pedig kamera is van, így a sofőr folyamatosan látja, hol vannak a rakodók.

Az életükért fütyülnek

A hátul állók használhatják a csengőt, de gyakoribb, hogy fütyülnek vagy felemelt karral jelzik, hogy indulhat az autó vezetője. Tolatás közben az autó csak akkor indul el, ha a sofőr megbizonyosodott arról, hogy nincs mögötte senki, de a rakodók jelzéseit is figyelnie kell. A hatályos jogszabályoknak megfelelően munkavédelmi és tűzvédelmi oktatások keretében a fentiek ismertetése folyamatos.

KM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 13-ai számában.


Szemétszállító jármű gázolt el egy munkást - adott tájékoztatást a rendõrség sajtószolgálata. tovább »

Halálra gázolt egy középkorú férfit a szemétszállító autó Székelyben kedden - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!