Nyíregyháza hírei

2015.04.27. 19:17

Életeket mentett, keresik

Nyíregyháza - A hölgy megmentette a családtagjait, ezért szeretné megtalálni.

Nyíregyháza - A hölgy megmentette a családtagjait, ezért szeretné megtalálni.

Néhány napja Edward Baral A Régi Nyíregyháza Facebook oldalán osztott meg egy fotót és azt írta, a képen látható hölgy leszármazottait kutatja Nyíregyházán. Az angol nyelvű szövegben Edward Nemes Ilonát keresi, aki megmentette zsidó nagymamáját, Frankát, édesapját, valamint annak testvéreit, összesen hat gyermeket. A szövegben Nemes Ilonaként emlegeti, de leírja születési nevét is: Vaskó Ilona. A hölgy a biztos haláltól mentette meg a családot, akiket a saját házában bújtatott, egészen az oroszok megérkezéseit. A férfi most segítséget kér, hogy megtalálja a leszármazottakat.

Várjuk az információkat

– E bejegyzés kapcsán írtak rám többen, a névazonosság miatt, hogy talán tudok segíteni – meséli a történetet Vaskó Ilona, akinek írásai rendszeresen megjelennek Tollpróba rovatunkban. – „Nomen est omen”, azaz a név kötelez, ezért megkerestem a közösségi oldalon Edwardot és azóta egyéb információkat is sikerült megtudnom. Ő felvette a kapcsolatot a Magyar Vöröskereszttel is, s minden fellelhető adatot igyekezett összegyűjteni. Edward a levelében azt írta: nagyon fontos neki és családjának, hogy megtalálják a megmentőjük leszármazottait, hiszen nemcsak ő, hanem még ötven másik rokona is ennek köszönheti életét – tette hozzá Vaskó Ilona.

Kérjük, ha bárki rendelkezik információval, vagy tud a néhai Vaskó Ilona hőstettéről az a [email protected] címre küldjön üzenetet, melyet továbbítunk a családnak.

KM

Amit eddig tudni lehet

Vaskó Ilona 1906-ban született Nyíregyházán, ahol házasságot kötött Nemes Tiborral. A házaspár 1939. novemberében Budapestre költözött a X. kerület, Pongrácz u. 17. szám alá. Az 1945-ös népszámlálás során az derült ki, hogy férje már nem élt, ellenben Nemes Tiborné és gyermekei még igen.

A házasságból két gyermek született: 1926. október 27-én Nemes Ilona Irén, 1928. április 11-én Nemes Júlia. Feltűnni látszik még egy Nemes Anikó név, nem tudni, vele mi történt.

A Központi Nyilvántartó Hivatalt is megkereste a vöröskereszt, ahol azt az információt kapták, hogy Nemes Ilona Irén még 1926-ban meghalt. Mivel Nemes Júliát nem találják a választói névjegyzékben, azt feltételezik, hogy 1956-ban Erzsébet nevű nagynénjével Kanadába disszidált. Az nem derült ki, hogy ez anyai, vagy apai nagynéni, azaz Erzsébet Vaskó, vagy esetleg Nemes leszármazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!